Evo zašto je skupo juneće meso kod nas

Na visoku cenu junećeg mesa na domaćem tržištu svakako utiče manjak goveda ali i visoke trgovačke marže, tvrde stočari. Najveći problem je nedostatak kvalitetnog mesa na tržištu, pre svega rase simentalac

Domaćim kupcima čini se da juneće meso nikada nije bilo skuplje, pošto danas kilogram juneće plećke bez kostiju u marketima košta i do 710 dinara bez akcijske prodaje.

Još više novca, oko 750 dinara, potrebno je izdvojiti za juneći but bez kostiju, dok svinjska plećka košta svega 390 dinara, a but 420 dinara, odnosno skoro upola jeftinije od istog junećeg mesa.

Da je stvarno došlo do rasta cena junećeg mesa, vidi se poređenjem sa prošlogodišnjom cenom u ovo doba godine kada je kilogram junećeg buta koštao 660 dinara, a kilogram svinjskog imao gotovo istu cenu kao i ove godine.

Ilustracija: meso, foto: pixabay
Ilustracija: meso, foto: pixabay

Rastu cene junećeg mesa koji se osetio ovih dana na domaćem tržištu mogao je kumovati rat stočara sa klaničarima, pošto je nedavno otkupna cena povećana za oko 40 dinara po kilogramu.

– Neki veći stočari zimus su bili obustavili isporuku junadi i postignuta je cena od nekih 270 dinara za kilogram, jer je prethodna bila premala. To meso uglavnom ide u izvoz, ali i prema ovoj ceni žive vage, kilogram plećke ne bi smeo toliko da košta. Realno cena bi bila između 500 i 600 dinara za kilogram plećke, e sad zašto su marže toliko visoke pita se Sima Kovačević iz Udruženja stočara fruškogorskog Podunavlja.

Da klaničari zaista drže cenu kao da ih kilogram žive vage u otkupu košta 300 dinara, što se sve glasnije govori u krugovima odgajivača, nije sigurno, ali jeste da na visoku cenu svakako utiče manjak goveda.- Kada je reč o mesu, junetina je uvek najskuplja, ali nije to neki marifetluk prodavaca, već imamo jako mali broj goveda – kaže agroekonomski analitičar Milan Prostran.

Kako dodaje, najveći problem je nedostatak kvalitetnog mesa na tržištu, pre svega rase simentalac.

– Druge vrste ne daju tako kvalitetno meso, ono koje zovemo milaneze i izvozimo u Italiju. Mi danas imamo svega 80.000 grla, a u periodu između 1985. godine i 1990. godine bilo je dva miliona grla – kaže Prostran.

On napominje da se uvozno meso šalje u preradu, a da sveže kvalitetnije ide u direktnu prodaju.- Bez obzira na slabu kupovnu moć, govedina drži cenu. Nju mogu da kupuju samo oni koji spadaju u dva do tri odsto bogatih kod nas – objašnjava Prostran.

Ovaj stručnjak kaže da Srbija nije jedina koja ima problem s govedinom, već da i Evropskoj uniji fali kvalitetno goveđe meso.

Za kilogram junetine tri kile piletine

Koliko je junetina daleko više cenjena, može se zaključiti i kada se uporedi šta se od druge vrste mesa može kupiti po ceni njenog kilograma. Tako na današnji dan za kilogram juneće plećke može se kupiti ravno tri kilograma pilećih bataka i karabataka. Za isti novac se može nešto više od dva kilograma pilećih grudi.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

16.04.2024.

Šta bi značila oznaka junetina iz prirode

04.04.2024.

Za eutanazirane svinje isplaćeno 3,3 milijarde dinara iz budžeta

02.04.2024.

Čime je najbolje hraniti živinu

02.04.2024.

Nege papaka kod goveda

12.03.2024.

Bolest koja se brzo širi kod ovaca

11.03.2024.

Raspisan Javni poziv za subvencije u stočarstvu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca