Više novca za zadruge

Ministar za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić rekao je danas u Nišu da se razmatra mogućnost da bude povećan iznos podsticajnih sredstava za razvoj zadruga, tako da nove zadruge dobiju do 7,5 miliona dinara, stare zadruge do 15 miliona dinara, a složene zadruge 60 miliona dinara.

Krkobabić u Nišu, foto: M.M. / Domaćinska kuća
Krkobabić u Nišu, foto: M.M. / Domaćinska kuća

On je podsetio da će za podsticaj zadrugarstva ove godine biti izdvojeno 825 miliona dinara.

„Prošle godine smo pomogli razvoj 22 zadruge. Ukupno je formirano 218 zaduga“, rekao je Krkobabić na savetovanju „Podrška razvoju zemljoradničkih zadruga“ u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu.

Država razmatra mogućnost da bude povećan iznos podsticajnih sredstava za razvoj zadruga, tako da nove zadruge dobiju do 7,5 miliona dinara, stare zadruge do 15 miliona dinara, a složene zadruge 60 miliona dinara. 

Milan Krkobabić i Dragica Ristić
Milan Krkobabić i Dragica Ristić

Ministar za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić rekao je uda će za podsticaj zadrugarstva ove godine biti izdvojeno 825 miliona dinara.

Krkobabić navodi da država planira da na području Nišavskog okruga otvori jednu složenu zadrugu „kako bi obezbedili viši stepen prerade proizvoda koji se plasiraju na tržište“.

Prema njegovim rečima, u planu je da jedna zadruga bude otvorena i na Kosovu i Metohiji.

– Razvoj zadrugarstva je uslov za opstanak srpskih sela – istakao je Krkobabić i podsetio da je 1.200 sela u Srbiji pred nestajenjem.

„Planiramo da na ovom području otvorimo jednu složenu zadrugu kako bi obezbedili viši stepen prerade proizvoda koji se plasiraju na tržište. Planiramo i da ovde napravimo brendova sa kojima ćemo moći da se pojavimo na evropskom tržištu“, istakao je Krkobabić.
Prema njegovim rečima, u planu je da jedna zadruga bude otvorena i na Kosovu i Metohiji.

„Razvoj zadrugarstva je uslov za opstanak srpskih sela. Najveći natalitet u Srbiji imali smo kada je bilo razvijeno zadrugarstvo“, istakao je Krkobabić i podsetio da je 1.200 sela u Srbiji pred nestajenjem.

Krkobabić je istakao da je pokrenuta jedna vrsta javne rasprave u Srbiji u kojoj učestvuju zadrugari i predstavnici drugih organizacija, sa ciljem da se ponude najbolja rešenja za razvoj zadrugarstva.
On je istakao da će ta rešenja biti predstavljena članovima Odbora za selo Skupštine Srbije i poslanicima, a biće primenjena prilikom raspisivanja ovogodišnjeg konkursa za dodelu podsticajnih sredstava za razvoj zadruga.

Narodni poslanik Milija Miletić, foto: M.M. / Domaćinska kuća
Narodni poslanik Milija Miletić, foto: M.M. / Domaćinska kuća

Sastanku je prisustvovao i narodni poslanik Milija Miletić, koji je istakao značaj zadrugarstva, i da su nam  zadruge potrebne radi zaustavljanja daljeg pada poljoprivredne proizvodnje.

Zemljoradnička zadruga “Svrljižanka“ dobila je 100.000 eura bespovratnih sredstava Vlade Republike Srbije namenjenih zadrugama. Kupili su traktor.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

20.03.2024.

Dođite na informativnu sesiju o IPARD sredstvima

18.03.2024.

Zadrugarstvo i njegov značaj za razvoj privrede Republike Srpske

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

25.01.2024.

130 godina zadrugarstva u Srbiji

15.08.2023.

Tradicionalna niška manifestacija „Burekdžijada

14.08.2023.

Nikola Mihailović izabran na novi mandatni period od 2023. do 2028. godine

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca