Jan Vala iz Selenče: Poljoprivreda kao šansa

Objavljeno: 12 apr 2018

Selenča je  selo u opštini Bač sa oko 3.000 stanovnika, od kojih su 95% Slovaci. U poslednje vreme često se pominje kada je u pitanju organska proizvodnja, postoji i Centar za organsku proizvodnju Selenča.

Selenča se dosta razlikuje od drugih sela i treba je obavezno posetiti. Selo je nekoliko puta proglašavano za najčistije selo u Vojvodini, i Srbiji, i predstavlja uspešan i zanimljiv miks tradicije, korišćenja prirodnih potencijala i novih ideja.

Zanimljivo je da čuvaju tradiciju, vole da oblače i da se slikaju u slovačkoj nošnji i ponesu taj osećaj bogatstva različitosti kao uspomenu, sa sobom.

U bilo koju kuću da uđete, zatećiće te  masivne krevetima i ormare,  obaveznim dunjama i jabukama, ima prelepih cvetnih dvorišta i vrtova.

Prilikom  studijskom putovanja u Tursku Republiku, upoznali smo i Jan Valu, meštatina ovog sela.

Ilustracija: Gazdinstvo Jan Vala
Ilustracija: Gazdinstvo Jan Vala

Jan Vala sa svojom porodicom, dva sina i suprugom, obrađuje,  oko 40 hektara zemlje. Najviše seje soju, kukuruz, a i sirak metlaš. Jan kaže da mu sinovi pomažu u svemu. Kako ističe naš sagovornik sve rade sami, samo kada je sirak metlaš u pitanju to rade ručno, i onda unajmljuju radnu snagu. Dosta meštana ovog sela je otišlo u Slovačku, pa ih je teže i naći.

-Kod nas se sirak metlaš još uvek gaji na tradicionalan način, a seče ručno. Ova kultura isplativija od proizvodnje soje i kukuruza, ističe nas sagovornik, i dodaje:

-Sirak metlaš nije zahtevna biljka, ima siguran plasman i  proizvodnja  je profitabilna.  Na ovim područjima gaji se tradicionalno i ratari dobro znaju tehnologiju proizvodnje. Agrotehnika je kao i za kukuruz,  zaorava se, ili stavlja predsetveno NPK đubrivo; seje se na razmak 7-8 cm; ne prihranjuje se; njiva mora biti čista od divljeg sirka, jer ga je nemoguće tretirati sa herbicidima.

Ilustracija: Poljoprivredni radovi kod porotice iz Selenče
Ilustracija: Poljoprivredni radovi kod porotice iz Selenče

-To je naš tradicionalni usev, a gajimo ga i žanjemo, odnosno sečemo, onako kako je to rađeno vekovima – srpovima oštrim kao britva – objašnjava nam Jan.

Soju i kukuruz prodaju  u Vajsku,  a sirak ostaje u selu. Po Janovim rečima, u  selu ima puno metlara pa njima prodaju metlice, a seme od sirka takođe mesaoni.

Jan na svom gazdinstvu ima svu mehanizaciju, traktore i priključne mašine.

U Turskoj je gledao traktore, i nada se da če uskoro i kupiti jedan, kako kaže sa osmehom na licu, da se nađe, trebaće, posla uvek ima.

 

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Svetlana Kovačević

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

zoran: postovana gospodo interesuje me vocka OGROZD pa ...
Svetlana Kovačević: Postovana, on je dobio rešenje, a posle rešenja ...
Mitrovic Tina: Postvani,moj svekar je dobio neki papir da je poce...
Georgije: Najbolja zacinska Paprika za kulen!!...
Svetlana Kovačević: Pozovite u utorak Upravu za Agrarna plaćanja...
Dejan: Gde konkurisati i gde se raspitazi za ivu kreditnu...
Tijana: Da li je moguce gajiti Raskovnik u Beogradu I kako...
Dimitar: Trebam suve organske sljive bez semenki ,10.000kg ...
Svetlana Kovačević: Ne postoji sajt, ali pozovite Upravu za agrarna pl...
Malesevic76: Postoji li sajt na kojem se moze proveriti koliko ...