Porodica Lukić otkriva tajne uspešne proizvodnje rakije

Mnoge generacije porodice Lukić iz sela Babajić, nedaleko od Ljiga, bave se proizvodnjom i preradom voća i grožđa. Oni u svojim voćnjacima, na površini od 10 ha, ubiraju plodove za proizvodnju rakije. Na površini od 3 ha imaju nekoliko različitih sorti grožđa od kojih prave vrhunska vina. Trude se da tradiciju dugu više od jednog veka očuvaju i za buduće generacije.

Naša sagovornica, Slađana Lukić, direktorka podruma Lukić, otkrila nam je tajne u njihovoj proizvodnji. Kaže mi da njen suprug najviše učestvuje u procesu proizvodnje rakije, dok je ona zadužena za promociju i plasman proizvoda. Navodi mi i to da su dugo učili o proizvodnji rakije, posećivali seminare i tražili savete od iskusnih ljudi.

Ilustracija: voćnjak u cvatu, preuzeto sa www.podrumlukic.rs
Ilustracija: voćnjak u cvatu, preuzeto sa www.podrumlukic.rs

Zaštitni znak podruma Lukić jeste rakija koja je stara deset godina poznata pod nazivom rakija „Dekada“. Ova rakija je po rečima proizvođača proizvedena od šljive ranke i požegače. Osim „Dekade“, u proizvodnom asortimanu porodice Lukić nalazi se i šljivova prepečenica stara tri godine, proizvedena od šljive ranke, požegače i čačanke rodne. Tu su i voćne rakije od dunje, kajsije, kruške Viljamovke, jabuke i loze.

-Svakodnevno ulažemo u tehnologiju, a ono što ovu rakiju čini unikatnom je najkvalitetnije voće. Dvostrukom destilacijom uz primenu savremenih tehnoloških postupaka u preradi voća, dobijamo proizvode visokog kvaliteta. Veliku pažnju poklanjamo kontroli fementacije i destilaciji prevrelog kljuka – kaže mi Slađana i dodaje da destilaciju obavljaju u dva bakarna kazana zapremine od po 500 litara.

Ilustracija: rakija "Dekada", preuzeto sa www.podrumlukic.rs
Ilustracija: rakija „Dekada“, preuzeto sa www.podrumlukic.rs

Po završetku destilacije, sazrevanja i odležavanja rakije u hrastovim buradima, rakija se puni i pakuje u finalni proizvod u litarskom, 0,7 l special pakovanju i 0,05 pakovanju, dok u asortimanu postoji i kartonska ambalaža sa dve polulitarske boce rakije.

Kako ističe naša sagovornica, sorte vinove loze koje uzgajaju su šardone, pino noar, bela tamjanika i pino griđo. Porodica Lukić sada u ponudi ima tri vrste vina: Rose, Tamjaniku i Pinot Noir. Zahvaljujući upotrebi kvalitetnog recepta, posebnoj tehnologiji punjenja i pakovanja, imaju veliki uspeh kako u Srbiji, tako i u svetu. Svoje proizvode plasiraju na tržište Slovenije, Nemačke, Kanade i Velike Britanije.

Ilustracija: vinograd porodice Lukić, preuzeto sa www.podrumlukic.rs
Ilustracija: vinograd porodice Lukić, preuzeto sa www.podrumlukic.rs

Dobitnici su mnogobrojnih nagrada i priznanja. Najponosniji su na veliku zlatnu medalju za rakiju „Dekadu“, zlatne medalje za rakiju od kajsije i loze, kao i na srebrnu medalju za rakiju od kruške i dunje sa manifestacije Dani šljive 2014. godine u Osečini. Tu je i pehar Beogradski pobednik 2012. godine u kategoriji rakije šljivovice „Dekada“ sa manifestacije Rakia Fest 2012. godine, kao i pehar za najoriginalnije predstavljanje sa manifestacije Smederevska jesen iz 2011. godine.

„Dva puta u toku sedmice odlazimo na porodično imanje u selo. Moj suprug je po profesiji advokat, pa uvek pronađe vreme za sve svoje obaveze. Mogu da kažem da volimo ovaj posao, on mi dođe kao odmor i uvek težim ka nečim novim. Pošto je naš kraj poznat po proizvodnji rakije, ljudi su i dalje zainteresovani da otkriju neke nove ukuse ili veštine kako da proizvedu kvalitetnu domaću šljivovicu. “ – ističe na kraju razgovora Slađana Lukić.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

27.02.2024.

Gde je najbolje čuvati vino

23.02.2024.

Novosadski festival vina „Wine Fest“

12.02.2024.

Otkrivamo vam  šta znače oznake na etiketama na flaši

09.02.2024.

Manifestacija pod nazivom „Rumske priče o ljubavi i vinu“.

16.01.2024.

Famozna oranž vina

10.01.2024.

Da li znate koliko je potrebno grožđa za jednu flašu vina?

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca