Konkursi i programi

Aktuelni konkursi za poljoprivrednike

Za agrar 200 miliona evra godišnje

Objavljeno: 16 apr 2018

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da Srbija prvi put ove godine dolazi u priliku da koristi evropski IPARD fond za ruralni razvoj i poljoprivredu, kroz koji do 2020. godine može da računa na oko 200 miliona evra godišnje.

Od 2014. do 2020. Srbiji je na raspolaganju oko 1,5 milijarde evra bespovratne pomoći, što je u proseku oko 200 miliona godišnje, rekla je Joksimović na Interparlamentarnoj konferenciji „Instrument za pretpristupnu pomoć u ruralnom razvoju (IPARD): naučene lekcije i budući izgledi“ u Domu Narodne skupštine.

Pošto kao zemlja kandidat već dugo koristi pretpristupne fondove EU, kada Srbija počne ove godine da koristi i IPARD sredstva za poljoprivredu potrebno je da se dodatno obaveštava javnost o tim fondovima i načinima na koje mogu da apliciraju, dodala je.

Prema njenim rečima, na prva dva poziva stiglo je 478 prijava zainteresovanjih poljoprivrednih proizvođača i registrovanih gazdinstava, što govori da je deo njih već upoznatu sa mogućnostima.

Ilustracija: srpski poljoprivrednici, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: srpski poljoprivrednici, foto: Domaćinska kuća

Radujemo se što ćemo potpisati finansijski ugovor za IPARD, to je dobra vest i verujem da će to biti važna nova stranica u ravnomernom regionalnom razvoju Srbije, pre svega poljoprivrede, rekla je i predočila da su u dodsadašnjim pristupanjima zemalja EU najveću korist od članstva uvek imali poljoprivrednici.

Ali za to moramo da se spremamo na više nivoa, napomenula je.

Ona je ukazala da će ubuduće biti najvažnije da se radi sa lokalnim samoupravama koje će podneti najveći deo obaveza za ispunjavanje kriterijuma za IPARD.

Poslanica EP, članica Odbora za spoljne poslove Eleni Teokarus navela je da do članstva u Uniji nema prečica, već su pravila jasna, a da je finansijSka podrška ključna za partnerske zemlje na tom putu.

Ona je ukazala da je IPARD veoma važan kako bi različiti regioni imali pristup finansijama, a da je agrar izuzetno važan za stabilan proces pristupanja.

Prema njenim rečima, Stratregija EU za Zapadni Balkan i Tursku predviđa 500 miliona evra od 2018. do 2020. a za to je neophodno da sprovedu reforme za pristup jedinstvenom tržištu EU, koja im je već najvažniji trgovinski partner.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Željko Radošević naveo je da je sprovođenje IPARD u Srbiji tek na početku i da nije moguće predvideti sve poteškoće koje se mogu javiti.

Izazovi su i sa aspekta korisnika i administracije, a u toku korišćenja IPARD sredstava korisnik je obavezan da omogući konrtrolu inspekciji i kontrolorima IPARD, ali i revizorima iz EU, predočio je Radošević.

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković rekao je da je IPARD najznačajniji program za ruralni razvoj Srbije i naglasio da ga je moguće koristi jedino ako se dobro poznaju pruioriteti EU i procedure za sprovođenje njegovih projekata

Konferenciji, u organizaciji Odbora za evropske integracije, prisustvoali su poslanici Evropskog parlamenta i parlamenata država kandidata i potencijalnih kandidata za pristupanje EU.

Sednicom su predsedavali predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Nenad Čanak i poslanik EP, predsednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Česlav Šekierski.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: Obratite se Upravi za agrarna plaćanja na tel: 01...
Svetlana Kovačević: Postovani, obratite se PSSS kojoj pripadate, da va...
Slađana: Kada je isplata po košnici pčela za 2018, nema n...
Branislav: Zanima me konkurs za tov junadi, i krave muzare, z...
Svetlana Kovačević: Obratite se Upravi za agrarna plaćanja...
Ivkovic Sanela: Zanimame konkurs za mlade poljoprivrednike zivim n...
Ivkovic Sanela: Dobar dan zanimame uslovi za konkurs...
Erna Brkić: Poštovana, Biću Vam zahvalna ako obrazložite ...
Dejan jankovic: Kada će biti isplata subvencija za 2017 godinu...
zoran: postovana gospodo interesuje me vocka OGROZD pa ...