Poljo. Berza

  • 12.07. soja 39,50 kg/din.
  • 19.07. kukuruz 15,50 kg/din.
  • 12.07. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 16,50 kg/din.

Majska bolest pčela

Objavljeno: 16 apr 2018

Pod imenom majska bolest, podrazumeva se opstipacija creva mladih pčela koje neguju leglo. Bolest se pretežno  javlja tokom meseca maja, pa otuda i ime bolesti. Poznato je da mlade pčele obavljaju poslove u košnici (čišćenje ćelija, preuzimanje
hrane, čišćenje košnice, izlučivanje voska, izgradnja saća idr), a starije prosečno oko 20 dana starosti da vrše poslove  iznad košnice (skupljanje nektara, vode, polena, propolisa). Bolest se javlja uglavnom kod pčela starosti od 6-13 dana kada najčešće i uginjavaju.U maju ima najviše legla, koje mlade pčele moraju da hrane, a ponekad zbog lošeg vremena ne mogu da izleću i uzmu potrebnu količinu vode
i nektara i zbog toga sadržaj creva postaje gust i tvrd.

Ilustracija: pčele
Ilustracija: pčele

U kliničkoj slici je vrlo značajno da oboljevaju samo mlade pčele, zatim da se bolest naglo pojavljuje, a tok bolest je akutan. Veliki broj mladih pčela naglo izlazi iz košnice pokazujući znake nemira: drhću prilikom kretanja pred košnicom i ne mogu da polete i na kraju uginjavaju uz grčevite pokrete. Sadržaj creva ima čvrstu konzistenciju i tamnosmeđu boju, a dijagnoza se zasniva
na opstipaciji creva i konzistenciji creva i mladih pčela.
Preventiva: Da bi se sprečilo nastajanje bolesti, kao i da se ona ublaži ili prekine, potrebno je dati topli vodeni rastvor
meda ili šećera (jedan deo meda i jedan deo vode ili jedan deo šećera i dva dela vode) uz dodatak kuhinjske soli ( 1 gram na 1 litar rastvora) u toku nekoliko dana.

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Robert Širtov

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Milica: Postovani,zanima me obuka za pravljenje koznih pap...
Svetlana Kovačević: Postovani, obratite se Superioru iz Velike Plane, ...
Vlado Franc: Poštovani, Jako mi se sviđa sadnje borovnice u ...
milan gajić: cene u macvi su nize i variraju od utovara svinja...
NIKOLAKRAJINALONDON: Bas dobro sto su se zaduzili kod hladnjacara za sk...
Djumic Milan: Po pravilniku za mini klance i prerade mesa dali i...
Vladimir: Koristite Brstivar leti i z...
Dobrivoje Veljković: Kao i svi pčelari, radujem se pokušaju da se za...
Nebojša: U tekstu mi nije jasno zašt...
Nebojša: Upotreba jabukovog sirćeta...