Italijani i dalje oduševljavaju

Čovek i lekovito bilje žive oduvek u tesnom odnosu, evoliuirali su zajedno razvijajući kompleksan sistem obostranog uticaja da bi se u 21.veku došlo do idealnog saznanja neophodnog za zdravlje i blagodet čoveka.

Kada jedan geografski položaj i entuzijazam ljudskog bića podare čovečanstvu ono najdragocenije, zdravlje, onaj ko je rođen na tom mestu sigurno se može smatrati srećnikom. Sansepolkro, nazvan „mala Firenca“, gradić je sa 16000 stanovnika, na raskrsnici četiri italijanska regiona: Toskana, Umbrija, Marke i Emilija Romanja.  Plod entuzijazma zove se „Aboka“ smeštena tu od pre četrdesetak godina, a koja postaje sinonim tog podneblja na Apeninskom poluostrvu, Evropi i svetu. To nije jedna fabrika sa 1400 hektara terena gde se uzgaja lekovito bilje sa 1200 zaposlenih od kojih su 40 naučnici-istraživači i rade samo za Aboku, istraživači koji su joj doneli 44 patenta, to nije samo istraživački centar sa rigoroznim naučnim metodama i savršenim tehnologijama, to je mesto gde se stvara lek ili integrisani kompleks supstanci podoban našem organizmu, respektujući našu fiziologiju, kompatibilan sa zvaničnom medicinom  i sa izrazom zahteva velike industrije. Aboka je postala najzdraviji izraz životnog ciklusa čoveka koji je opkoljen spolja i iznutra zagađenjima; u gotovo svemu što koristi.

Ilustracija: Oprema za ekstrakciju iz lekovitog bilja stara vise vekova
Ilustracija: Oprema za ekstrakciju iz lekovitog bilja stara vise vekova

Počnimo od antičkih vremena, još od 1200. godine zna se za proizvodnju lekovitog bilja pa i za onu pod imenom „Abiga“ (ime u toskanskom dijalektu) lekovita biljka sa depurativnim svojstvima  i tamo gde je rasla ona, na brežuljcima Toskane, nalazi se danas glavno sedište Aboke.

Ilustracija: Knjige i herbarijumu iz XV XVI i XVII veka
Ilustracija: Knjige i herbarijumu iz XV XVI i XVII veka

Pre 40 godina gospodin Valentino Merkati shvatio je kako se svetski sistem lečenja zasniva na hemijskim proizvodima, kako gotovo sve što uzima čovek poseduje toksične supstance čak i voda koja se prečišćava poseduje 30% sredstva škodljivih čoveku – životni ciklus čoveka sve je zagađeniji. I započeo je svoj projekat života,kupivši prvih 300 hektara, uzgajanje dragocenog lekovitog bilja, ne zalivajući ga toksičnim supstancama (nekada ih zemljoradnici nisu ni imali pa su živeli zdravo) i shvata koliko nuaka može biti dragocena u svemu tome: unosi odmah nove tehnologije i nauku u inovaciju načina korišćenja lekovitog bilja, započinje istraživanje šta sve od lekovite biljke može da koristi našem zdravlju; neizmerna je količina dragocenih susptanci iz svake biljke. Aboka postaje preteča, lider u sektoru prirodne medicine u Italiji, lider proizvoda na bazi prirodnog molekularnog skupa, fitoterapeutskih proizvoda sa prirodnim supstancama lekovitih biljaka; jedna velika laboratorija sa međunarodnim referencijama. Aboka danas izvozi proizvode u 14 zemalja u Evropi i u SAD, nema alternativu i nema kokurenciju, ona je iznad homeopatije, i iznad kineske tradicionalne medicije koju poštuje ali je otišla u istraživanju do tačke do koje još nije niko u svetu. Istraživači su izradili mapaturu reakcije leka na određene organe u našem telu, sa savršenim saznanjem da je svaki čovek jedinka za sebe i da bi se do savršenog kurativnog dejstva moglo doći personalizovanom identifikacijom odnosno našim DNK.

U laboratoriji molekularne biologije Aboke vrši se već u dužem periodu istraživanje biljnih supstanci koje se aplikuju na ljudski genom, upravo s ciljem da se u nekom periodu pred nama iznađu nova terapeutska rešenja koja će biti u stanju da leče patologije koje do sada nisu našle adekvatne odgovore. Samo smo kroz specijalno staklo mogli da vidimo inkubatore gde se razvijaju uslovi za analizu i potom istraživanje do krajnjeg rezultata. Sobe naučnika su sa konstatnom temperaturom, vlagom i pritiskom. Potrebno je naglasiti da se radi sigurnosti proizvoda sav proizvodni proces, od semena, tretiranja biljke, istraživanja do pakovanja i distribucije, odvija na tom mestu.

Ilustracija: Dela velikana slokarstva Pjetra della Franceska
Ilustracija: Dela velikana slokarstva Pjetra della Franceska

Poslednja perla u otkriću, plod dugogodišnjeg istraživanja u kojem učestvuju naučnici u tamošnjoj laboratoriji uz saradnju sa najelitnijim institutima i univezitetima u Italiji, ali i Kembridžu i Kaliforniji, jeste sirup za kašalj „Grintus“ savršeno prirodan. U paleti proizvoda kojih je više od 200 tri su vrste primene: to su oni sa terapeutskim dejstvom koje lekari preporučuju, oni koji pripadaju sektoru dopune hrani (integratori) i kozmetički i biološki proizvodi. Sve je naučno verifikovano i u kontinuitetu se potvrđuju rezultati istarživanja Aboke koja se bavi i veoma obimnom edukativnom delatnošću kako bi svoja saznanja plasirala efikasnije na tržište. Edukatori, njih oko 7000 u Italiji i svetu, posećuju apoteke i objašnjavaju apotekarima korist od konkretnih lekova: fitohemijska i molekularna dejstva pojedinih supstanci u konkretnim proizvodima. Pobrojaćemo samo neke od proizvoda Aboke: sirup za kašalj, za bolno grlo, propolisi, sekret ili suvoća nosa, imunitet, pročišćavanje organizma, varenje, eliminisanje intestinalnih gasova, za iritirano debelo crevo, prekomerna želudačna kiselina, problemi hemoroida, tranzit materija kroz creva, kontrola težine, drenaža tečnosti iz tela, umorne noge, oči i vlažnost oka, crvenilo očiju i umor oka, tonus mišića, holesterol i trigliceridi, nesanica, razne vrste čajeva, raznoliki kozmetički i biološki proizvodi, dermatitis i suva koža.

Ako vas put nanese u Sansepolkro, postojbinu slavnog slikara Pjero della Frančeska (1416-1492), ne propustite da posetite Muzej sa njegovim delima a mnoga se nalaze i u svetskim galerijama i muzejima, ali i Muzej Aboke, jedini i originalni Muzej Trava koji sabira istoriju kao najdragocenije svedočanstvo tradicije i saznanja dugog više od 800 godina o lekovitim travama: 1500 knjiga iz 15, 16 i 17. veka iz farmaceutske botanike, potom one dragocene ispisane  rukom, u kojima se opisuje značaj trava u lečenju od raznih bolesti. I danas u istraživanjima Aboka često polazi od zapisanog u knjigama koje su i herbarijumi, i moderne laboratorijske analize pokazuju da je i danas ista vrsta biljke podobna za iste bolesti. Keramika i staklo murano gde su se držale isušene trave ili esencija trava od pre 6 ili 7 vekova kao da su danas izašli iz umetničkih radionica Toskane.

Idući putem prema Sansepolkro u daljini vidimo brežuljak i dolinu – tamo je u seocetu Kapreze rođen Mikelanđelo Buonaroti. I to je ovom području podario Bog ili priroda. Stanovnici Sansepolkra bave se poljoprivredom, izradom tekstila i savršenim bojenjem, poznate su košulje iz tih laboratorija a gaji se još duvan kao u antička vremena.

 

 

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca