Šta je potrebno od opreme za napajanje jagnjadi

Objavljeno: 08 maja 2018

Ishrana iz ruke – kod svih metoda ishrane jagnjadi iz ruke, temperatura zamene mleka treba da iznosi 38oC. Jagnjad pre toga bi trebalo navići da piju iz kofe, što je metod individualne ishrane većeg broja jagnjadi. Ovaj metod zahteva veliko angažovanje radne snage i zato se može koristiti samo u stadima sa manjim brojem.

Upotreba boce (flaše) – preporučuje se samo u ishrani bolesne i slabe jagnjadi. Za napajanje jagnjadi sa zamenom mleka može se koristiti i kofa sa nekoliko pričvršćenih gumenih sisa. Broj sisa treba da odgovara broju jagnjadi koja se napajaju.

Poluautomatska ishrana – za napajanje jagnjadi sa toplom ili hladnom zamenom mleka, mogu se koristiti pokretne hranilice (rezervoari).  Ako se koristi hladna zamena mleka, tada pokretna hranilica služi i kao rezervoar. Ovako je ušteda  radne snage,  međutim, čišćenje i dezinfekcija zahtevaju radnu snagu jer je održavanje ovakve opreme dosta složeno.

Postoje tipovi stabilnih hranilica sa cevima za protok mleka. One su dosta skupe, što ograničava njihovu širu primenu, a zahteva i veliko angažovanje radne snage. Rade na sledeći način: zamena mleka se pumpa i pod pritiskom izliva u kofe ili druge vrste kontejnera.

Stabilne hranilice imaju ugrađen veći broj gumenih sisa za rezervoar sa mlekom. Prednost je što se u isto vreme može napajati veći broj grupa jagnjadi, ali i ovaj tip hranilice zahteva prilično angažovanje radne snage.

Automatska ishrana – većina rešenja za automatsku ishranu jagnjadi namenjena je korišćenju tople zamene mleka. Kada količina tečnosti u rezervoaru opadne ispod određenog nivoa, automatski se mešaju voda i zamena mleka u prahu. Gumene sise služe za napajanje većeg broja jagnjadi. Zamena mleka je stalno na raspolaganju i jagnjad je mogu uzimati po volji, što je i najveća prednost ovog rešenja. Velika je ušteda i u radnoj snazi.

Ilustracija. farma jagnjadi, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija. farma jagnjadi, foto: Domaćinska kuća

U upotrebi su takođe i hranilice za grupnu ishranu jagnjadi. Postoji centralna jedinica (rezervoar sa pumpom) i mreža cevi. Kroz cevi se pumpa zamena mleka u bokseve sa jagnjadima gde se nalazi po pričvršćena sisa. Ovakvom hranilicom je moguće istovremeno nahraniti po 400 i više jagnjadi. Hranilica je u potpunosti automatizovana. Razmak između hranjenja i dužine trajanja ishrane se mogu prilagoditi zahtevima jagnjadi. Međutim, ovakva oprema je veoma skupa i ne pruža mogućnost selektivne ishrane jagnjadi, ona je potpuno uniformna, tako da sva jagnjad koriste zamenu mleka istog sastava. Sa izvesnim modifikacijama može se prilagoditi zahtevima grupa jagnjadi.

Potrebne količine zamene mleka

Ispitivanja su pokazala da se zadovoljavajući rezultati u ishrani jagnjadi mogu ostvariti  i pri konzumiranju relativno malih količina zamene mleka. Korišćenje zamene mleka u ishrani jagnjadi mora biti veoma racionalno i organičiti na neophodnu meru.

Bez obzira na kasniju namenu, preporučuje se ad libitum ishrana jagnjadi sa zamenom mleka, u toku prvih 10-14 dana. Ispitivanja su pokazala da su jagnjad sa ograničenim količinama zamene mleka, konzumirala znatno veće količine peletirane smeše koncentrata i efikasnije kompenzirala smanjeno konzumiranje mleka.

Dužina ishrane sa zamenom mleka

Dužina ishrane jagnjadi sa zamenama mleka zavisi od troškova ishrane i fiziologije varenja jagnjadi.

Mlada jagnjad uzimaju značajnije količine suvih hraniva tek u starosti od 3 – 4 nedelje. U isto vreme, ovo je period kada dolazi do brzog razvoja funkcije buraga. To znači da zalučivanje jagnjadi mlađe od 3 – 4 nedelje,  može imati za posledicu loše proizvodne performanse. Ako je ograničeno konzumiranje zamene mleka, treba očekivati povećano konzumiranje koncentrata. Ako jagnjadima stoje na raspolaganju zamena mleka i ukusna smeša koncentrata, jagnjad će konzumirati veoma male količine sena.

Ograničavanje konzumiranja zamena mleka posle 10 – 14 dana starosti, podstiče jagnjad na konzumiranje većih količina hrane za prihranjivanje, čime se olakšava zalučivanje jagnjadi. Kada je to moguće, trebalo zalučivati čitave grupe jagnjadi u isto vreme, a zatim ih premestiti u bokseve sa većim brojem jagnjadi i sa obezbeđenom hranom. Pre zalučivanja moraju stajati na raspolaganju dovoljne količine sveže pitke vode.

 

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 1

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Goran Đaković

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: Obratite se Upravi za agrarna plaćanja na tel: 01...
Svetlana Kovačević: Postovani, obratite se PSSS kojoj pripadate, da va...
Slađana: Kada je isplata po košnici pčela za 2018, nema n...
Branislav: Zanima me konkurs za tov junadi, i krave muzare, z...
Svetlana Kovačević: Obratite se Upravi za agrarna plaćanja...
Ivkovic Sanela: Zanimame konkurs za mlade poljoprivrednike zivim n...
Ivkovic Sanela: Dobar dan zanimame uslovi za konkurs...
Erna Brkić: Poštovana, Biću Vam zahvalna ako obrazložite ...
Dejan jankovic: Kada će biti isplata subvencija za 2017 godinu...
zoran: postovana gospodo interesuje me vocka OGROZD pa ...