Poljo. Berza

  • 29.08. kukuruz 16,00 kg/din.
  • 29.08. soja 37 kg/din.
  • 29.08. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 19,00 kg/din.

Koja vuna je najbolja

Objavljeno: 14 maja 2018

Glavni cilj i pravac je proizvodnja što većih količina kvalitetne vune. Proizvodnja mesa u ovih rasa ovaca je mala. Dohodak se obezbeđuje od vune 80%, a od mesa 20%. Masa grla plemenitih, savremenih rasa ovaca je 50 kg kod ženskih grla, a 80 kg kod
muških. Stasavanje je srednje. Masa tela jagnjadi pri rođenju je 3-3,5 kg. Pri zalučenju telesna masa jagnjadi je 50% telesne mase majki.
Eksterijer ovih rasa je zadovoljavajući. Širine prednjeg i zadnjeg dela tela nisu dovoljno razvijene. Dužina pramena je 7-9 cm. Sve merino rase svrstane u ovu kategoriju imaju najbolju i najkvalitetniju vunu. Valovitost vlakna je ravnomerna. Vuna je natopljena svetlo žutom i belom vunskom mašću. Količina godišnjeg nastriga vune je kod ovaca 5-6 kg, akod ovnova 7-9 kg. Životinje se odlikuju karakterističnim kožnim naborima na vratu, a neretko i po čitavom telu.

Ilustracija: merino vuna, foto: http://www.holtex.cz
Ilustracija: merino vuna, foto: http://www.holtex.cz

Merino rase ovaca za proizvodnju vune su veoma otporne na loše klimatske uslove. Prilagođene su kako pustinjama tako i planinskim predelima, gde su predeli siromašni travama. One predstavljaju odličan potencijal za tov, jer u dobrim uslovima
mogu da povećaju proizvodnju mesa. Što se tiče genetike odlikuju se velikom varijabilnošću. Odlika svih ovih modernih merino rasa ovaca je da su krupnije od materinskih rasa i sojeva, da im je vuna nešto grublja i da su mesnatiji.
Veoma je bitan uticaj ovih rasa na oplemenjivanje gruborunih populacija ovaca. Merino rase su najpogodnije za tekstilnu industriju.
Najznačajnije merino rase su:

  • starošpanska merino rasa
  • merino rambuje
  • nemački merino
  • američki merino
  • australijski merino
  • stavropoljski merino
  • merino arl

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Goran Joksić

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: Postovan, to je ime Udruženje za očuvanje tradic...
ilija vlajnic: Poceo sam tretiranje pcela Mitakom 1.10.2018, dali...
Miša: Zašto u naslovu stoji GIS iz Svrljiga ?! Na šta ...
Čika: Jel moze to bez konzervansa ljudi?...
Svetlana Kovačević: Hvala na savetima, poslužice pčelarima...
Rade Kostadinović: Dosta dobar i poučan tekst. Jedino, a to i nauka ...
Pexon: Mene interesuje kako bi se mogla ova biljka nekako...
Dejan: NIkad, ali bas nikad glistama se ne dodaje svez st...
Svetlana Kovačević: Postovani Milane, pozovite Upravu za agrarna plać...
Milica: Postovani,zanima me obuka za pravljenje koznih pap...