Poljo. Berza

  • 12.07. soja 39,50 kg/din.
  • 19.07. kukuruz 15,50 kg/din.
  • 12.07. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 16,50 kg/din.

Kako sprečiti pucanje plodova trešnje

Objavljeno: 14 maja 2018

Velika količina padavina u periodu sazrevanja trešnje može prouzrokovati pucanje plodova, cepanje pokožice. Napukli plodovi nemaju tržišnu vrednost, a istovremeno su dobra podloga za razvoj različih patogena i mogu prouzrokovati brzo truljenje. Velike količine padavina ne pogoduju ranim sortama trešnje, posebno sortama koje sazrevaju krajem maja, početkom i do sredine juna kao što su: Burlat, Freovija, Karmen, Samit, Van, Lionska rana, Stela, Sanbrest, Regina, Kordia i dr.
Pucanje ploda može biti različito. U obliku kružnih ili polukružnih pukotina oko peteljke, oko vrha ploda ili sa strane ploda. Pukotine su najčešće duboke i nepravilnog oblika.

Ilustracija: plodovi trešnje, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: plodovi trešnje, foto: Domaćinska kuća

Mere za sprečavanje pucanja plodova trešnje su:

• izbor manje osetljivijih sorti trešnje na pucanje
• fizičko uklanjanje vode sa površine plodova stresanjem stabla ili uduvavanjem vazduha u krošnju trešnje

• pokrivanje zasada plastičnim folijama ili drugim zaštitnim prekrivačima pri čemu se mora voditi računa o mikroklimatu ispod folije zbog mogućeg povećanja temperature vazduha koje može dovesti do povećanja vlažnosti vazduha i pojave gljivičnih oboljenja
• tretiranje stabla trešnje mineralnim solima, antitranspirantima, okvašivačima, biljnim regulatorima rasta i dr.

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Violeta Petrović

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Milica: Postovani,zanima me obuka za pravljenje koznih pap...
Svetlana Kovačević: Postovani, obratite se Superioru iz Velike Plane, ...
Vlado Franc: Poštovani, Jako mi se sviđa sadnje borovnice u ...
milan gajić: cene u macvi su nize i variraju od utovara svinja...
NIKOLAKRAJINALONDON: Bas dobro sto su se zaduzili kod hladnjacara za sk...
Djumic Milan: Po pravilniku za mini klance i prerade mesa dali i...
Vladimir: Koristite Brstivar leti i z...
Dobrivoje Veljković: Kao i svi pčelari, radujem se pokušaju da se za...
Nebojša: U tekstu mi nije jasno zašt...
Nebojša: Upotreba jabukovog sirćeta...