Sa još jedne Konferencije na Sajmu: Mladi i selo

Objavljeno: 16 maja 2018

Milan Krkobabić je danas na sajmu otvorio Nacionalnu konferenciju na temu „Povratak i ostanak mladih na selu“.

Cilj konferencije je da se otvori dijalog o životu mladih na selu, unapredjenju njihovog položaja, razvoju infrastrukture, kulturnog i društvenog života.

,,Mladi, selo i tri pitanja – ostati, vratiti se ili otići. Na nama je da ponudimo odgovore, a izbor je njihov!“, rekao je Krkobabić obraćajući se učesnicima konferencije i istakao da su mlade žene ključ ostanka i napretka života na selu. Made žene imaju zdravstvenu zaštitu, imaju vrtić, školu, Zadrugu,poštu, crkvu, sve ono što je potrebno da ostanu na selu. Mali posedi zahtevaju da se udruže, inače nema poljoprivrede, nema uspeha. Zadruge će povezati  mlade i stare poljoprivrednike,  mali posed prosek u Srbiji je 4,5 hektara na jugu Srbije 2,5 ha, njima je to sve potrebno, istako je Krkobabić.

Ilustracija: Učesnici konferencije, foto: Domaćinska kuča
Ilustracija: Učesnici konferencije, foto: Domaćinska kuća

Predsednik udruženja novinara koji se bave poljoprivredom i urednik Agrobiznis magazineaGoran Đaković, rekao je da je prošle godine Ministarstvo poljoprivrede počelo sa subvencijama za mlade poljoprivrednike, a od ove godine zatraženo je da se jasnije definišu kriterijumi, da se zna ko može da dobije novac i pod kojim uslovima.

“Želimo da bude više novca za one koji tek počinju da se bave ovim poslom, pa želimo da definišemo koliko je novca mladim poljoprivrednicima potrebno da bi ozbiljan poduhvat i iskorak u poljoprivredi napravili i kako bi proizvodili veće količine, a ono što proizvedu da počnu i da preradjuju”, rekao je Đaković.

Generalni sponzor Konferencije je NLB Banka.

NLB Banka na Sajmu će predstaviti pogodnosti koje je pripremila za poljoprivrednike, a njeni agro savetnici će tokom trajanja ove najveće smotre agrara u Jugoistočnoj Evropi biti na raspolaganju poljoprivrednicima za sve savete o finansiranju poljoprivrednih gazdinstava.

Banka će na Sajmu predstaviti i NLB Organic, konkurs  na kome nagrađuje projekte proizvođača organske hrane. Banka je povodom Sajma poljoprivrede produžila rok za dostavljanje projekata do 31. maja, a tri najbolje ocenjena projekta će biti nagrađena sa ukupno milion i po dinara.

Ilustracija: Štand NLB Banke
Ilustracija: Štand NLB Banke

„Samo prošle godine, u podršku poljoprivrednicima smo uložili 50 miliona evra, a naše tržišno učešće u agro segmentu je poraslo na više od 10 odsto. Pozitivni rezultati koje NLB Banka ostvaruje u radu sa poljoprivrednicima proističu iz specifičnog koncepta poslovanja banke sa ovim segmentom – NLB NA POLJU. Ovaj koncept podrazumeva rad sa klijentima direktno na gazdinstvima, čime srpski domaćini štede vreme i dobijaju pravu informaciju na pravom mestu, kao i ponudu proizvoda i usluga prilagođenu njihovom konkretnom poslovanju. Poverenje koje nam poljoprivrednici ukazuju, a koje se reflektuje na rast našeg agro portfolia potvrđuje da su poljoprivrednici prepoznali vrednost ovakve saradnje i NLB Banku kao svog pouzdanog partnera“ rekla je povodom nastupa NLB Banke na Sajmu poljoprivrede Biljana Petrović, direktorka za upravljanje prodajom agrobiznisu NLB Banke Beograd. 

 

 

 

 

 

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: Obratite se Upravi za agrarna plaćanja na tel: 01...
Svetlana Kovačević: Postovani, obratite se PSSS kojoj pripadate, da va...
Slađana: Kada je isplata po košnici pčela za 2018, nema n...
Branislav: Zanima me konkurs za tov junadi, i krave muzare, z...
Svetlana Kovačević: Obratite se Upravi za agrarna plaćanja...
Ivkovic Sanela: Zanimame konkurs za mlade poljoprivrednike zivim n...
Ivkovic Sanela: Dobar dan zanimame uslovi za konkurs...
Erna Brkić: Poštovana, Biću Vam zahvalna ako obrazložite ...
Dejan jankovic: Kada će biti isplata subvencija za 2017 godinu...
zoran: postovana gospodo interesuje me vocka OGROZD pa ...