Ozbiljan problem kod prasića

Objavljeno: 17 maja 2018

Anemija predstavlja ozbiljan problem u prasadi u periodu mlečne ishrane, pošto mleko krmača sadrži veoma male količine gvožđa.

Do ovoga dolazi zato što je u svinja transfer gvožđa kroz placentu do fetusa ograničen. Zato što su rezerve gvožđa u organizmu prasadi pri
rođenju nedovoljne za normalnu sintezu hemoglobina, u toku prvih nekoliko dana života od izuzetnog je značaja obezbeđenje dopusnih izvora gvožđa. U prasadi koja su lišena dopunskih izvora gvožđa dolazi do razvoja anemije u toku nekoliko dana, tako da prasad postaju bleda, slaba i ispoljavaju ubrzano disanje.

Ilustracija: prasici, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: prasici, foto: Domaćinska kuća

Oralno davanje gvožđa može biti u formi tableta ili dreniranjem, mada je efikasniji način davanja gvožđa pomoću intramuskularnih injekcija kompleksa gvožđa i dekstrina.
Dodavanje 150mg gvožđa prasadima starim 2-3 dana, dok se druga injekcija daje u starosti prasadi od oko 3 nedelje, obezbeđuju deponovanje dovoljnih količina gvožđa u telesnim tkivima za normalnu sintezu hemoglobina, sve dok se sa konzumiranjem suve hrane ne
obezbedi adekvatno snabdevanje gvožđa. Većina uobičajenih hraniva za svinje sadrže značajne količine gvožđa, mada je uobičajena praksa uključivanje fero soli u mineralni premiks za većinu kategorija svinja.
Nedostatak joda u obrocima svinja se manifestuje rađanjem prasadi bez dlake, slabih ili mrtvih. Dodavanje obroku svinja u porastu i odraslih svinja 0,4% jodirane soli, koja sadrži 0,07% joda, prevenira sve simptome deficita i omogućava normalnu funkciju tiroideje.

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Branislav Radovanović

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Ljubo Repić: Imam u dvorištu orah debljine stabla ok 40 cm. Le...
Ivan: Smatram da je ovo savrseno resenje zadimljavanja i...
Ivan: Smatram da je ovo savrseno resenje zadimljavanja i...
Marko Petrovic: Svaka cast!...
Chels: Thank you ever so for you post.Much thanks again....
mirjana: predato je u maju prosle godine 2017..pa me intere...
Svetlana Kovačević: Hvala u njihovo ime. Poslovnost na nivou...
Branka Pasane: Treba mi serviser za muzilice...
Branka Pasane: Da li ima neki serviser koji bi došao kod nas i o...
Branka Pasane: Da li ima neki serviser koji bi došao kod nas i o...