Poljo. Berza

  • 29.08. kukuruz 16,00 kg/din.
  • 29.08. soja 37 kg/din.
  • 29.08. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 19,00 kg/din.

Suzbijanje jabukinog smotavca

Objavljeno: 17 maja 2018

Najveće štete u proizvodnji jabuke,usled neadekvatne zaštite, pričinjava jabukin smotavac (Carpoapsa pomonella).Leptir tamno sive boje, na prednjim krilima javljaju se tamnije i svetlije uže i šire crte, na bočnoj strani krila nalazi se distalna pega oivičena zlatnim ovojem sa crvenim poljem u sredini. Pored jabuke larva ovog insekta pričinjava štete i na krušci, dunji, orahu, kajsiji, breskvi, šljivi i trešnji.

Jabukin smotavac je tamno-smeđi leptir sa tamnom poprečnom prugom na prednjim krilima pomoću koje ga je lako poznati. Leptir je aktivan noću dok je danju sakriven ispod lišća ili grančica. Ima 2-3 generacije godišnje. Štete od jabukinog smotavca su velike. Radi se o štetočini ploda kako zelenog tako i zrelog. Zeleni plodovi opadaju dok oni zreli gube i upotrebnu vrednost zbog prisustva gusenica kao i zaprljanosti ploda od izmeta. Takvi plodovi se ne mogu čuvati jer su podložni napadu fitopatogenih gljiva – truleži.

Ilustracija: jabukin smotavac, foto: http://www.pisvojvodina.com
Ilustracija: jabukin smotavac, foto: http://www.pisvojvodina.com

Od insekticida registrovanih za suzbijanje ove štetočine mogu se koristiti:Avaunt 15-SC, Rebus SC,Konzul,Gusathion WP25,Lannate 90,Vantex 60 SC,Insegar 25WP,Talstar 10EC isl. na početku piljenja prvih gusenica ili Dimilin SC48 u vreme masovnog polaganja jaja.
Bujnije sorte treba prorediti i izvršiti tretiranje sa većom količinom vode kako bi preparat mogao pokriti sve delove biljke a tretman izvršen u večernjim časovima ,na temperaturama nižim od 27C, pokazao se mnogo
uspešnijim.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: Postovan, to je ime Udruženje za očuvanje tradic...
ilija vlajnic: Poceo sam tretiranje pcela Mitakom 1.10.2018, dali...
Miša: Zašto u naslovu stoji GIS iz Svrljiga ?! Na šta ...
Čika: Jel moze to bez konzervansa ljudi?...
Svetlana Kovačević: Hvala na savetima, poslužice pčelarima...
Rade Kostadinović: Dosta dobar i poučan tekst. Jedino, a to i nauka ...
Pexon: Mene interesuje kako bi se mogla ova biljka nekako...
Dejan: NIkad, ali bas nikad glistama se ne dodaje svez st...
Svetlana Kovačević: Postovani Milane, pozovite Upravu za agrarna plać...
Milica: Postovani,zanima me obuka za pravljenje koznih pap...