Nema sajma bez njih

Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu ove godine je u okviru Izložbe stoke predstavljeno 1.600 živih eksponata, što je za 100 više nego prošle godine. Pokrovitelj ove izložbe je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.  sajmu pred Komisijom za ocenjivanje kvaliteta živih eksponata izloženo je 95 konja, a među rasama su lipicaneri, hrvatski hladnokrvnjaci, noniјusi, araberi, dok je revijalno izloženo i 76 konja poni. Kada je reč o ovcama, sajam je okupio 445 grla rasa virtemberg, il de frans, šarole, teksel, svrljiška pramenka, sjenička pramenka, lipska pramenka, romanovska i bergamo. Ukupan broj prisutnih svinja na sajmu je 217, različitog su rasnog sastava, a goveda ima 132, takođe u različitim kategorijama i rasama.

Organsko voće i povrće, med i proizvodi od meda, proizvodi koji sadrže dodatu vrednost i nose oznaku geografskog porekla…Sve nabrojano i još mnogo više, može se videti na ovogodišnjoj izložbi „Kvalitet više“, na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

Kvalitetan proizvod u koji je utkano mnogo rada, znanja i iskustva brzo i lako nalazi put do potrošača, jer je prepoznatljiv po mnogo čemu. U našoj zemlji nema onih koji nisu upoznati s brendovima kao što su futoški kupus ili leskovački ajvar, petrovska klobasa, fruškogorski med, pirotski kačkavalj, svrljiški belmuž…

Ekipa Domaćinske kuće je skoro svakog dana na sajmu,  juče smo posetili i štand  Superiora iz Velike Plane. Dočekao nas je naravno, Nebojša Đinović, direktor firme, sa prepoznatljivim osmehom na licu. Čovek za koga se može reći da putuje, radi, i da za njega nema odmora. 

Ilustracija; Štand Superiora, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija; Štand Superiora, foto: Domaćinska kuća

-Sajam se održava već 85  put, uvek je u maju, i to semenskim kućama ne odgovara, tj. onima koji se bave proizvodnjom semena, repromaterjala za poljoprivredu,  rasađena je paprika, paradajz, kukuruz ima već sedmi, osmi list, sve je niklo. Ovo je sajam isključivo za poljoprivredu, jer kome mi da prodajemo seme. Sajam je odličan, ima da se vidi mnogo toga, ali ipak bi trebalo da se pomeri da bude ranije, možda u februaru mesecu, istakao je Nebojša Đinović, direktor Superiora. Superior da se ne pojavi mnogi bi se pitali, šta je sa nama, zašto nas nema.

Superior je  1993. godine osnovao dr Ivo Đinović, profesor povrtarstva i selekcionar bilja, danas genetičar sa iskustvom od 35 godina stažasa sinom Nebojšom Đinovićem, diplomiranim inženjerom poljoprivrede. Kompanija se bavi istraživanjem, razvojem, proizvodnjom i prodajom semena povrća, stvaranjem sadnica voća i ratarskih kultura – kukuruza.

Uspeh Superiorove paprike Slonovo uvo, poznate i pod nadimkom “srpsko seme” i van granica naše zemlje, koja je posebno tražena na teritoriji Bugarske,  dokaz je da trud i stručnost rezultiraju uspehom.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

26.01.2024.

EU – PARTNER POLJOPRIVREDNOG SAJMA

26.01.2024.

Novosadski sajam nastavlja saradnju sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam

24.11.2023.

NOVOSADSKI SAJAM I NURDOR POTPISALI PROTOKOL O DONACIJI

22.11.2023.

Posetioce na ovom Sajmu očekuju sadržajni nastupi sajamski popusti last minute aranžmani

01.11.2023.

Prvi put se uz Dane energetike i investicija održava i Sajam ekologije

31.10.2023.

Novosadski dani piva

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca