Nenad Jezdimirović: Kako do dobrog roda jagode?

Iako je selo Brgule, koje se nalazi nedaleko od Uba, poznato po brojnim dobrim ratarima, porodica Jezdimirović odlučila je da se bavi plasteničkom proizvodnjom jagoda. Sudeći po vrhunskom, kvalitetnom rodu, sigurnim kupcima i sve većem broju plastenika, sigurno je da nisu pogrešili.

Naš sagovornik, Nenad Jezdimirović, koji sa porodicom već više od mesec dana bere jagodu, otkrio mi je zašto su se odlučili za ovu voćnu vrstu, kako ostvaruju dobar rod i kakva je trenutna cena jagode na tržištu.

– Godine 2013. od prijatelja sam na poklon dobio sadnice jagode. Nedugo nakon toga, nakon informisanja i saveta prijatelja kako započeti sa ovom voćnom vrstom, nabavio sam 600 sadnica, podigao jedan plastenik dimenzija 23×5 m i počeo sa proizvodnjom jagode na PVC foliji- ističe Jezdimirović.

Kako navodi, za uzgoj jagoda u plastenicima na foliji odlučio se prevashodno zbog cene, jer jagoda ispod najlona stiže 15-20 dana ranije od poljske i ima značajno jaču cenu. Trenutno ima deset plastenika sa oko 5.500 sadnica na površini od 12 ari. Sa porodicom dnevno ubere oko 100 kg a u sezoni čak 3.000 kg svežih plodova za koje ima stalne i pouzdane mušterije. Celokupnu količinu prodaje u svežem stanju, ne planira da je prerađuje, pošto, kako mi kaže, sve proda po dobroj ceni.

Ilustracija: jagode kod porodice Jezdimirović
Ilustracija: plastenik kod porodice Jezdimirović

Osim što povećava toplotu zemljišta, pa tako štiti biljku od izmrzavanja, plastična folija čuva vlagu u zemlji i sprečava rast korova. Kao što smo već rekli, plod stiže 15-ak dana ranije u odnosu na uzgoj na otvorenom, a prinosi, prema mišljenju stručnjaka mogu biti veći i za 30-40 odsto u odnosu na konvencionalan način, u šta se svakako i ovaj mladi proizvođač i uverio. Plodovi na foliji su kvalitetniji, a što je za voćare i najvažnije, i dobro plaćeni.

„Naše jagode odličnog su kvaliteta, veoma su krupne i ukusne. Dominantna je srednje rana sorta Clery, koja se prilagođava želji tržišta. U plastenicima imam navodnjavanje, koje je jedan od preduslova za uspešnu proizvodnju jagode“ – ističe naš sagovornik.

Ilustracija: jagode kod porodice Jezdimirović
Ilustracija: jagode kod porodice Jezdimirović

Sorta Clery odlikuje se prijatnim ukusom i aromom, solidnom čvrstinom i visokom otpornošću. Karakteristično za ovu sortu je visok prinos koji iznosi od 0,5 do 0,6 kg po živiću. Relativno dugo plodonosi, ali je u početku berba mnogo bolja, a plodovi krupniji, sjajniji i ukusniji. Rano dozreva (kraj aprila i početak maja meseca). Osetljiva je na sivu trulež u plastenicima. Spada u sorte jagoda koje dobro podnose transport nakon berbe.

-Jagode su na pijace uveliko stigle, gde se za jedan kilogram mora izdvojiti oko 150 dinara. Na početku berbe cena je bila oko 350 dinara, ali kako stiže poljska jagoda, cena polako opada. Domaće jagode jesu mnogo skuplje od uvoznih, ali zato su kvalitetnije i nema hemije u njima. Dakle, zdrave jagode, čiste, ukusne, bez hemikalija, proizvedene u foliji i u čistom prostoru, priča mi Nenad Jezdimirović.

Po rečima stručnjaka, u našoj zemlji pod jagodom se nalazi oko 7.000 hektara zemlje. Jagoda postaje ozbiljna i isplativa biljna vrsta za koju se voćari sve više odlučuju. Uz to, ovo je i jedan od najlepših zalogaja koje čovek može pojesti, pa je zato jagoda često i rado viđena voćka na gotovo svakoj trpezi u ovo doba godine.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

05.05.2023.

Kosta Botunjac: Umetnost koja se pije

28.01.2022.

Srednje rana sorta, pogodna za evropsku kontinentalnu klimu

14.10.2021.

Merkantilni kukuruz po ceni od 29 dinara

27.07.2021.

Nedimović: Mi možemo da unapredimo poljoprivrednu proizvodnju, pomognemo u nekim uskim grlima koja postoje

21.07.2020.

Šta se dešava sa cenom voća

22.08.2019.

Šta brine proizvođače suncokreta

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca