Kada se vrca med

Za njega se bira mirni letnji dan, bez vetra i sparine.  Pošto celi posao niste u stanju da obavite sami, neophodno je da sa sobom povedete prijatelja koji se pomalo razume u posao, ili se, u najmanju ruku, ne boji jednog ili dva ujeda.

Za neupućene vaš prilazak košnici bez zaštitne opreme izgleda kao veština fakira u suočenju sa kobrom i nepotrebno začikivanje sudbine.

Ono što oni ne znaju jeste da su pčele krotke poput ovčica, pa će bez roptanja snositi nevolju koja ih je zadesila. Mada neki učenjaci smatraju da su pčele stvorenja bez razuma, duboko sam uveren da one, u svakom slučaju, prepoznaju svoga gospodara, vole ga i tolerišu njegovu gramzivost.

Sumnjate li u ovo, dovedite u svoj pčelinjak nekog ko nije iz te priče, pa ćete videti kako će se provesti. Posle nekoliko upozoravajućih obrušavanja na lice i ruke, ako ne shvati poruku i ne udalji se od košnice, biće žestoko izujedan a vama neće biti nšta. Ako li ih posluša i polako se skloni od njih, pre ili kasnije doći će vreme kada će i prema njemu biti pažljive i dobre.

Otklapanjem ćelija saća radi vrcanja meda dobijaju se voštani poklopčići. Oni su od posebno finog voska i zajedno sa medom čine izvanrednu poslasticu, ali su i veoma lekoviti, idealni su za jačanje imuniteta, pa ih treba spremiti kao poseban pčelinji proizvod.

Voštani poklopčići blagotvormo su sredstvo u lečenju oboljenje sinusa, polenske kijavice, astme, faringitisa, tonititisa i laringitisa u količini od polovine do jedne kašičice nekoliko puta dnevno. U stomatologiji veoma su popularni kao sastojak poznate američke medene žvalaće gume čija je uloga da podstakne lučenje pljuvačnih žlezda i mehanički čisti zube od naslaga i kamenca. Pretopljeni koriste se za izradu veštačkih početaka matičnjaka, kod uzgoja matica presadjivanjem larvi.

Oduzimanje ramova vršimo na sledeći način.

  • Medište košnice skinemo sa plodišta, a na njegovo mesto stavimo prazan nastavak.
  • U njega stavimo par ramova sa rezervnom hranom. To su obično ramovi sa još nepoklopljenom medom.
  • Sada iz skinutog medišta otresamo pčele u košnicu kratkim, energičnim potresima, a potom četkom odstranjujemo zaostale pčele. Važno je napomenuti da četka mora biti od meke dlake kako ne bi povređivali pčele, ali i bela jer crna dodatno uzbuđuje i onako uznemirene pčele podstičući ih na ubadanje.
  • Očišćene ramove ređamo u pripremljen prazan nastavak koji odmah pokrivamo belim platnom, a kada se napuni odnosimo ga na vrcanje. Loša je praksa nekih pčelara da otresaju pčele ram po ram iznad medišta, jer tako više puta jedne te iste pčele stresaju i dodatno ih uznemiravaju.

Neki pčelari koriste bežalice radi odstranjivanja pčela. Najjednostavnija je takozvana Kvebek bežalica koja se može napraviti od lesonita velikog kao poklopna daska. U sredini je izbušena rupa veličine nekoliko centimetara. Na lesonitu su pričvršćene letvice tako da čine trougao sa ovom rupom u sredini, ali se stranice trougla ne dodiruju na vrhovima čineći slobodan prostor pčelama za izlaženje. Na trouglastim letvicama razapeta je mrežica za komarce. Time je omogućena dobra ventilacija, pčele ulaze kroz okrugli otvor, pronalaze rupe na vrhovima trouglova i izlaze, ali ne mogu da se vrate.

Ilustracija: Vrcanje meda na pčelinjaku Slobodana Jevtića, selo Kostola
Ilustracija: Vrcanje meda na pčelinjaku Slobodana Jevtića, selo Kostola

Jednostavno oduzimanje pčela moguće je i uz formiranje roja. Na zatvorenu podnjaču naredjaju se nastavci sa ramovima za vrcanje, sa pčelama. U gornji nastavak stavi se matica u kavezu, poklopi i ostavi da prenoći. Tokom noći pčele se povuku oko matice u gornji nastavak formirajući roj ostavljajući donje ramove slobodne za vrcanje.

Ramove oslobođene od pčela odnosimo na vrcanje. Mali pčelari to obično rade na terenu, velike farme odnose medišta u pogone za vrcanje. Rad na terenu je prilično mukotrpan ako se radi tokom dana, jer je neophodno obezbediti zaštićeni prostor u koji pčele ne ulaze. Pčelari mediteranskih zemalja vrcanje mahom vrše kada se smrkne, po mraku, jer se tada smiruje vrućina, pčele su mirnije, a celokupan rad moguć je uz crvene sijalice, pošto pčele ne vide crveno svetlo i za njih je to potpuni mrak.

Otklapanje ćelija sa medom vršimo viljuškom ili posebnim nožem, a potom centrifugiramo. Uvek treba istresti polovinu jedne strane, zaustaviti, okrenuti ramove, istresti drugu stranu u potpunosti, pa vratiti prvu i dovršiti je. Ako bi se istresalo odjednom oštetilo bi se i izlomilo saće.

Ilustracija: vrcanje meda kod Slobodana Jevtića
Ilustracija: vrcanje meda kod Slobodana Jevtića

Vraćanje praznih ramova u košnice najbolje je uraditi predveče. Vraćaju se čitavi nastavci što ne iziskuje mnogo vremena pa je i opasnost od grabeži smanjena. Naravno, potrebno je odmah smanjiti otvor na letu i tako ga osatviti i sutradan.

Tokom čitavog postupka vrcanja neophodna je izuzetna higijena pošto se med, za razliku od mesa, mleka i drugih namirnica koje se pre upotrebe tremički obradjuju, konzumira neprerađen.

Za skladištenje može se koristiti samo ambalaža namenjena čuvanju prahrambenih proizvoda.

Najpovoljniji uslovi su temperatura izmedju 10 i 14 ºC i vlažnost vazduha od 55 do 80%, u poklopljenim posudama koje će sprečiti upijanje vlage iz vazduha.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.03.2024.

Pomoć voćarima, povrtarima i pčelarima

13.03.2024.

Dobra vest za pčelare

11.03.2024.

Zašto je mart kritičan u pčelarstvu

07.03.2024.

Škola za degustatore meda u Beogradu

26.02.2024.

Šta je preduslov za dobro pčelarenje

11.02.2024.

Osnovan Evropski pčelarski savez – evo i zašto

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca