SARADNjA SA 4.623 PREDUZEĆA

FRANCUSKA, jedna od vodećih privreda u svetu i zemlja koja uživa značajan ugled u ključnim privrednim sektorima, ostvaruje godišnji bruto domaći proizvod od 2.826 milijardi dolara. Zemlja obiluje prirodnim bogatstvima, a kada je reč o agraru, vodeći je proizvođač poljoprivrednih proizvoda među zemljama EU, ispred Nemačke, dok u svetu zauzima drugo mesto, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država.

Uz poljoprivredu, vodeći privredni sektori u Francuskoj su auto-industrija, energetika, biotehnologija – po čemu je treća u Evropi, posle Velike Britanije i Nemačke, zatim IT sektor, kreativne industrije – visoka moda, muzika, film, bankarstvo i osiguranje, turizam i saobraćaj – kaže Jelena Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije. – Sa najmanje 85 miliona stranih turista godišnje, Francuska je i najposećenija zemlja i treća po veličini u svetu po prihodima od turizma. Dominantan oblik privredne saradnje Srbije i Francuske je robna razmena. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna robna razmena Srbije i Francuske u 2017. godine iznosila je 995,2 miliona evra, što je za 12 odsto više u odnosu na 2016. godinu. Izvoz Srbije se u 2017. povećao se za 17 odsto u odnosu na 2016. godinu i iznosio je 438,3 miliona evra.

Ilustracija: pogon voća u Francuskoj, foto: G.Đ.
Ilustracija: pogon voća u Francuskoj, foto: G.Đ.

Prema podacima Narodne banke Srbije, u periodu od 2010. godine zaključno s prvim kvartalom 2017. godine u Srbiju je ušao 751 milion evra iz Francuske i u tom periodu Francuska se našla na sedmom mestu među zemljama sa najvećim neto ulaganjima stranih državljana i firmi u Srbiju. Po oceni Jelene Jovanović, potencijal privredne saradnje je i u prehrambenoj i u tekstilnoj industriji (kako kroz izvoz gotovih proizvoda tako i u proizvodnim kooperacijama i doradnim poslovima), te IT industriji i sektoru novih tehnologija. Postoji interes brojnih francuskih kompanija za projekte vezane za termocentrale (Alcom, Mcamidi, SARL 2E), za projekte izgradnje mini-hidrocentrala, kao i za investiranje u solarne elektrane i druge obnovljive izvore energije (iz biomase).

Na osnovu podataka Ministarstva finansija Republike Srbije – Uprave carina, sa Republikom Francuskom je prošle godine poslovalo ukupno 4.623 preduzeća

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

25.09.2023.

Srbija povećala izvoz brašna u EU

02.09.2023.

Sajam šljiva u Osečini

02.09.2023.

Saopštenje Ministarstva poljoprivrede: Srbiji nije zabranjen izvoz voća u EU

15.06.2023.

Srpske i kineske kompanije potpisale ugovore u vrednosti od pola milijarde dolara

11.05.2023.

JOŠ 109 KUĆA SA OKUĆNICOM ZA MLADE U SELIMA SRBIJE

28.04.2023.

U Kragujevcu se osniva Centar za zelenu ekonomiju, prvi u Srbiji

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca