Kada hraniti životinje kada je toplo

Objavljeno: 08 juna 2018

Idealna temperatura u štali je u intervalu od 10-17°C, a optimalni termo neutralni interval je od 5-25°C. Osim toga veliki uticaj na životinje ima vlažnost vazduha (što je veća vlažnost negativnije utiče na životinju). Zato veoma često moramo obratiti pažnju na zajednički indeks temperature i vlažnosti vazduha (THI), koji nesme biti veći od 100 (25°C + 75% vl. vazduha). U koliko je veći životinje treba hladiti. Bitan faktor koji utiče na temperaturu tela su klimatski uslovi okoline, kao i proizvodna namena, odnosno ciklus ili proizvodni kapaciteti goveda. Visoko proizvodne krave imaju brži metabolizam, proizvode više toplote u telu i lakše podnose niže temperature. Potreba za vodom se višestruko povećava u toplim razdobljima. Ona mora biti čista, sveža ,zdrava i na stalnom raspolaganju, veoma je važan i dovoljan broj pojilica u odnosu na broj grla.

Ilustracija: krave na ispaši
Ilustracija: krave na ispaši

Ishrana- obrok mora biti optimalno izbalansiran sa dovoljnom količinom proteina, energije i mineralne materije, lako svarljiv i sočan.

Osim kvaliteta veoma je bitno i vreme hranjena prvi obrok dati što ranije u jutarnjim časovima, a poslednji u kasnim večernjim časovima.
Ventilacija je jedan od preduslova za smanjenje % vlage u vazduhu. Ventilatori se mogu smestiti u čekalištu, izmuzilištu, i staji . Brzina kretanja vazduha treba da bude 10km/čas. Najbolji način hlađenja visoko produktivnih krava je kombinacija vode i vazduha orošavanjem. Mora se voditi računa o vrsti uređaja sa kojim se prska zbog veličine kapljica (0.05-0.15mm).
Letnji period sa visokim temperaturama je period kada se smanjuju proizvodne sposobnosti krava, zato se one vrlo teško bore sa toplotnim stresom pa je neophodna pomoć poljoprivrednog proizvođača a ona se ogleda u: obezbeđenju velike količine sveže i higijensko ispravne vode, danonoćni ispust, smanjenje broja grla u prenaseljenim objektima, obezbeđenje nadstrešnice ili duboke hladovine, otvaranje u objektu (prozora i vrata), povećan broj ventilatora, redovno čišćenje objekta i održavanje higijene staja i životinja, davanje kabaste i koncentrovane hrane najboljeg kvaliteta, balansiranje obroka po normativima, davanje hrane više puta i to više noću i u rano jutarnjim časovima.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

velimir: za kasnu proizvodnju paprike, delfina i belo uvo, ...
Svetlana Kovačević: Isplacuju se subvencije, bice uskoro...
mladenovic dragoslav: sutra....
mladenovic dragoslav: sta bi sa ovcama,izgleda da cemo samo mi ispasti o...
Milan Ostojić: Pravio sam kačkavalj od 10 lit.sirovog kravljeg m...
Slavica: A subvencije za stocare nista . Bravo svaka cast s...
Jasmina: Prema prošlogodišnjem pravilniku nisu mogli da k...
Svetlana Kovačević: Hvala puno....
Goca: Savršena priča, bravo :)))!...
Zaklina: Kada ce isplatiti ministar subvencije iz 2018...