Nedimović: Rešenje za malinare

Proizvođači malina bi trebalo da se udruže i formiraju reprezentativno udruženje ili specijalizovanu zadrugu čime zasigurno jačaju pregovaračku moć na tržištu – kaže za „Blic“ Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Jednostavnih rešenja nema, a ovo je po ministru Nedimoviću jedan od načina, kako bi proizvođači malina mogli da se organizuju i da ne zavise od cenovne politike hladnjačara.

Ilustracija: Maline porodice Nikolić iz Lebana, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: Maline porodice Nikolić iz Lebana, foto: Domaćinska kuća

Za zemljoradničke zadruge u koje bi mogli da se malinari organizuju, kreditne mere podrške imaju veći podsticaj u odnosu na ostale i do 18 miliona dinara. Subvencijskim merama podrške ministarstva poljoprivrede, pokrili smo kompletan tržišni lanac proizvodnje maline, od rasadničarske proizvodnje i podizanja matičnih i plantažnih zasada do plasmana proizvoda za tržište.

Ministarstvo nema mehanizam da direktno utiče na visinu otkupne cene maline. Ali, ima ulogu da posreduje i podržava konstruktivan razgovor i pronalaženje kompromisnog rešenja između proizvođača maline i hladnjačara. Uloga ministarstva je da ojača i finansijski podži proizvođače kroz subvencionisanje proizvodnje, tako što će umanjiti cenu koštanja proizvedenog voća, omogućiti nabavku i primenu najsavremenijih tehnologija u uzgoju voća, kako bi se postigao visok i redovan prinos, kao i kvalitetan i ujednačen plod sa kojim bi proizvođači postali konkurentni na domaćem i stranom tržištu. Inače, zbog vremenskih prilika u prethodnom periodu, u toku je pomoć proizvođačima voća u vidu repromaterijala i mineralnog đubriva radi saniranja posledica u zasadima voća, a koje će moći da iskoriste za sprovođenje redovnih agrotehničkih mera.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.04.2024.

Koliko košta proizvodnja jednog kilograma maline

06.03.2024.

Jelena Tanasković: Ministarstvo poljoprivrede je ove godine na vreme počelo da se bavi malinama

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

01.03.2024.

Malinari traže otkupnu cenu

02.12.2023.

Prof.dr Zoran Rajić: Najvažnije je da održimo proizvodnju maline

08.11.2023.

NEGA MALINJAKA U JESENJEM PERIODU

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca