Korisno je znati kako se koristi divlja žalfija

Objavljeno: 13 juna 2018

Poljska žalfija je zeljasta višegodišnja biljka koja cveta od maja do oktobra meseca. Raste u visinu i do 50 cm. Ima slabo razgranatu stabljiku i nežan pokrov od dlačica. Prepoznaje se po sivo-zelenim listovima ovalnog oblika i ljubičastim cvetićima koji su skupljeni u cvasti. Ova biljka voli suve terene. Može se naći na suvim livadama i pašnjacima.

Žalfija sadrži vitamin B1 i C, kao i eterična ulja. Preporučuje se kod bolova u stomaku, olakšava varenje i doprinosi dobroj probavi.

U narodnoj medicini poznata je kao snažno sredstvo protiv upale respiratornog trakta: deluje kao balsam koji obavlja sluzokožu i donosi olakšanje. Primenjuje se u obliku čaja ili inhalacije. Dve kašičice žalfije se potapaju u vruću vodu, nakon čega se udiše para. Ovaj blagotvorni lek efikasno deluje protiv kašlja, a ublažava i bolove u grlu.

U nekim delovima Mediterana, krupniji listovi žalfije se zamešaju u testo za uštipke i prže na ulju. Potom se pospu sa malo soli i odmah serviraju. Tanji listovi se mogu obariti i propržiti u tiganju, sami ili sa ostalim aromatičnim travama, potom ih preliti istopljenim maslacem ili sirom.

Takođe, prokuvane listiće žalfije možete umešati sa umućenim jajima i napraviti ukusan omlet. Divlja žalfija je odličan začin ukusnim čorbama od žitarica ili mešanog povrća, dok se sveži cvetovi zajedno sa listovima koriste u salatama.

Divlja žalfija se može upotrebljavati umesto pitome žalfije, imaju sličnu aromu. Koncentracija etarskih ulja u ovoj biljci je slabija nego u pitomoj žalfiji, pa se zato uzima dvostruko veća doza.

Topao čaj od lista žalfije može biti veoma blagotvoran u terapiji upale usne šupljine, desni i grla.

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Milica Lukić

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Tihomir: Ima li nesto za nas sa kosova i metohije...
Drsgan: Ako pcelari imate problema sa visak pcelom koje se...
Medule: Procenat vlage zavisi od s...
Maksimović Mirjana: Ja sam Mirjana Maksimović ima 68 god. po proesiji...
Svetlana Kovačević: Pogledajte na ovom sajtu http://www.paulovnija.inf...
Boro Vukčević: Ovo drvo sam prvi put vidio ispred kuće mog prija...
Ivankaiser: Thanks for the article post.Really thank you! Grea...
Ljubo Repić: Imam u dvorištu orah debljine stabla ok 40 cm. Le...
Ivan: Smatram da je ovo savrseno resenje zadimljavanja i...
Ivan: Smatram da je ovo savrseno resenje zadimljavanja i...