Poljo. Berza

  • 29.08. kukuruz 16,00 kg/din.
  • 29.08. soja 37 kg/din.
  • 29.08. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 19,00 kg/din.

Apatinci se spremaju za sadnju

Objavljeno: 13 juna 2018

Kako su se intenzivirale letnje temperature, tako već pojedini povrtari pripremaju rasad kupusa čija sadnja uskoro počinje. Pojedinim uzgajivačima je tokom prošle godine kupus  ostao u magacinima, jer su čekali bolju cenu, ali ipak oni poljoprivrednici koji su sav prinos prodali u sezoni po prvoj ceni odlučni su za sadnju i ove sezone. Primer 38 – godišnjeg poljoprivrednika iz Apatina pokazuje da se trud i odlučnost u uzgajanju pojedinih povrtarskih sorti isplati, te da je poljoprivreda njegovo poslovno opredeljenje i u budućnosti.

Kupus je jedna od najpopularnijih povrtarskih kultura na ovim prostorima, kako za jelo tako i za uzgajanje. Isplativost u suštini i ne zavisi od godine do godine, jer se očekivani prinos osigurava kvalitetnom semenskom rasadom, odabranom sortom, redovnim navodnjavanjem i prihranom, a zarada zavisi isključivo od potražnje na tržištu, ističe Bojan Zekušić, poljoprivrednik iz Apatina.

Prošle godine prinos po jutru bio je oko 20 tona, a od 20.000 ovogodišnjeg rasada ove očekuje približan rod, ali i cenu.

„Ima u marketima skidanja cene kupusa, ali ovdašnji kupci neretko kupuju od proizvođača za kojeg znaju da ima kvaitetan kupus, jer su skptični i ne znaju šta će kupiti u prodavnicama. Kod mene ko jednom kupi kupus uvek se vraća da kupi ponovo, pa zato i ne brinem za plasman. Ako cena kupusa ove godine bude 30 dinara za kilogram biću prezadovoljan, a ako bude 25 ili 20 dinara biću takiođe zadovoljan“, rekao je Zekušić.

Poslednjih godina i proizvođači i kupci ocenjjuju da je najtraženija sorta kupusa „Bravo“, čija i sadnja uskoro počinje.

Ilustracija: rasadjivanje kupusa
Ilustracija: rasadjivanje kupusa

„Meni je važan kvalitetan rasad i zato radim isključivo svoj rasad kupusa. U pitanju je kontejnerski rasad u supstratu i ne radim kao drugi ili što je nekada bilo sa gredicama, pljevom i okopavanjem. Daleko je bolji proces nicanja kada je sorta „Bravo“ u pitanju, jer daje dupli rod, bolji je za jelo i kišeljenje od futoškog kupusa. Najvažnije mi je da su moji kupci zadovoljni kvalitetom, jer se dobro kiseli, ne kvari, postojan je i ima na težini, što nije slučaj sa futoškim kupusom“, naglasio je Bojan.

Međutim, u ovom delu Bačke, sve je manje povrtara koji se bave uzgajanjem kupusa, jer je i potražnja sve manja. Ipak za sortu „Bravo“ se dlučuju jer je prosečna težina jedne glavice od 2,5 do 3,5 kilograma i isključivo je namenjena za potrošnju u svežem stanju i kišeljenje, a važi za vodeći kupus kasne letnje i jesenje proizvodnje.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

vcbvnx: Metanol je zabranjen za fizička lica...manje fant...
Svetlana Kovačević: Hvala na savetima, poslužice pčelarima...
Rade Kostadinović: Dosta dobar i poučan tekst. Jedino, a to i nauka ...
Pexon: Mene interesuje kako bi se mogla ova biljka nekako...
Dejan: NIkad, ali bas nikad glistama se ne dodaje svez st...
Svetlana Kovačević: Postovani Milane, pozovite Upravu za agrarna plać...
Milica: Postovani,zanima me obuka za pravljenje koznih pap...
Svetlana Kovačević: Postovani, obratite se Superioru iz Velike Plane, ...
Vlado Franc: Poštovani, Jako mi se sviđa sadnje borovnice u ...
milan gajić: cene u macvi su nize i variraju od utovara svinja...