Kako se podešavaju samoutovarne prikolice

Samoutovarne prikolice su namenjene za utovar, i transport sveže zelene biomase, za svakodnevnu ishranu domaćih životinja, ali prvenstveno za utovar i transport sena sakupljenog u otkose. Samoutovarne prikolice sa noževima, mogu da se koriste i za spremanje travne senaže.

Samoutovarna prikolica sastoji se iz pick-up uređaja, uređaja za prihvat i ubacivanje biomase u tovarni sanduk, sanduka i podnog lančanog transportera sa letvama. Pick-up uređaj podiže masu i prebacuje je do transportnog uređaja. Pick-up uređaj se oslanja na kopirne točkove. Pogon osnovnih radnih organa je od priključnog vratila traktora preko kardanskog vratila. Zbog napred postavljenog pick-up uređaja, samoutovarne prikolice su uglavnom jednoosovinske.

Većina samoutovarnih prikolica je opremljena noževima za usitnjavanje sena i zelene mase. Dužina usitnjene mase se kreće oko 6 – 30 cm, što zavisi od broja noževa. Što je veći broj noževa, to je seckanje mase sitnije. Noževa ima od 8 do 16 i smešteni su u transportnom prihvatnom kanalu. Noževi mogu biti kruti i pokretni (obično su kruti). Nepokretni noževi su postavljeni u jedan ili dva reda, na koje nailazi masa i secka ih. Pokretni noževi su postavljeni iznad kanala, složenije su građe, skuplji i zahtevaju veću snagu.

Podešavanje visine pick-up uređaja na 5 cm od zemljišta, vrši se pomoću kopirnih točkova. Vrši se isključivanje – skidanje noževa ili stavljanje noževa u radni položaj. Posle svakih 50 – 100 utovarenih prikolica, noževe treba naoštriti. Brzina kretanja transportne trake može se menjati, čime se podešava vreme istovara.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.10.2023.

Kupite mehanizaciju konkurs traje do 23. oktobra

15.09.2023.

BESPLATNA PROVERA TEHNIČKE ISPRAVNOSTI TRAKTORA

15.11.2022.

Uskoro i robot za poljoprivredu

02.11.2022.

Kako doći do dostupne ali prilično skupe savremene mehanizacije

26.10.2022.

Konkurs za mehanizaciju i stočarstvo

19.10.2022.

Veliki skup posvećen stanju i perspektivama proizvodnje mleka u Srbiji

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca