Prelepo cveće za terasu

Begonija cveta od jula do septembra. Ima prelepe žute, crvene, pink, tamnonarandžaste ili višebojne cvetove. Postoji oko hiljadu različitih vrsta, a najpoznatije su sobna (Begonia elatior) i gomoljasta (Begonia tuberhybrida) begonija, kao i Begonia semperflorens, poznatija kao „devojačko srce“.

Sobna begonija je grmolika biljka sa zelenim, glatkim listovima. Na vrhovima grančica, koje idu iz glavnog stabla, nalaze se grupisani cvetovi u beloj, žutoj, narandžastoj, roze, crvenoj, boji breskve i kajsije ili višebojni. Ukoliko je pažljivo negujete, begonija će neprekidno da cveta oko sedam nedelja.

Begoniji najviše odgovara svetlo mesto zaštićeno od direktnog sunca (istočna strana) ili polusenka, odnosno severoistočna strana. Ne uspeva na jakom suncu, ne voli promaju i temperaturne promene, a nežna stabljika ove biljke ne podnosi snažne letnje pljuskove i jak vetar. Optimalna temperatura za gajenje biljke je oko 25 stepeni u letnjim mesecima i između 15 i 20 stepeni tokom zime.

Begoniju treba zaliti tek kada se prosuši povšinski sloj zemlje – tokom leta dva-tri puta nedeljno, a zimi jedanput i to isključivo sipanjem vode u širi podmetač. Posle dvadeset minuta višak vode obavezno prospite iz podmetača. Begonije se ne sme orošavati, jer brzo dolazi do razvoja gljivičnih infekcija i pojave bakterijske truleži. Biljka se prihranjuje u proleće kombinovanim mineranim đubrivom (Substral), a u letnjim mesecima đubrivom za cvetnice. Begonija se presađuje na proleće, pre cvetanja, u za broj veću saksiju, a posle presađivanja biljku orežite da bi obilnije cvetala i zadržala lep oblik. Zemlja za presađivanje trebalo bi da bude tresetna sa dodatkom zrnca stiropora ili mlevene vulkanske magme.

Ilustracija: begonija
Ilustracija: begonija

Gomoljasta begonija traži toplotu i visoku vlažnost vazduha. Stablo je uspravno ili poleglo, visine od 20 do 30 cm. Zbog veličine cveta ova begonija deluje zaista impresivno. Da bi biljka lepo napredovala potrebna joj je polusenka, odnosno severozapadna ili severoistočna strana. Biljku bi trebalo obilno da zalivate, ali pazite da ne kvasite listove i cvetove. Prihranjuje se đubrivom za cvetajuće sobne biljke.

Posle precvetavanja, u jesen, zalivanje postepeno smanjujte dok se listovi ne osuše. Gomolje izvadite iz zemlje i ostavite da se prosuše na suncu, a zatim ih očistite. Gomolje čuvajte u malo ovlaženom tresetu, ili u piljevini, na suvom mestu i na temperaturi od osam stepeni.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.05.2021.

Raskošna lepotica za vaše balkone i vrtove

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca