Koji je najskuplji pčelinji proizvod

Pčelinji otrov je proizvod žlezde pčele radilice starije od 15 dana. Tečnost se iz žlezde sliva u kesu dalje povezanu sa žaočnim aparatom kroz kojega se prilikom uboda injicira u telo žrtve.  Istini za volju ovde se ne radi o otrovu u pravon smislu te reči nego o specifičnoj kombinaciji belančevina i enzima čiji recept znaju samo pčele.

Do sada je nauka uspela da izdvoji nekoliko vrsta belančevina koje se nalaze u „otrovu“ pa da ih navedemo redom (procenti su obračunati na suvu materiju otrova) :

–              Melitin, belančevina koja se u otrovu nalazi u količini od oko 50%

–              Apamin, belančevina koja se u otrovu nalazi u količini od oko 3%

–              Fosfolipaza, enzim koji se u otrovu nalazi u količini od oko 14%

–              Hijaluronidaza, enzim koji se u otrovu nalazi u količini od oko 2%

–              Histamin, kojeg ima u veoma maloj količini ali koji je najodgovorniji što mesto gde nas je ubola pčela svrbi.

Mlade tek izležene pčele nemaju razvijen žaočni aparat pa ni rezervu otrova u  kesici. Tek posle 20 dana života u njihovoj kesici se nalazi oko 0,3 miligrama tečnog otrova. Od jednog uboda pčele u uređaj za sakupljanje otrova dobija se 0,1 miligram suvog otrova.

Izuzetno je bitno da ne preterate – ako iscrpljujete pčelu, morate raditi i na njenoj revitalizaciji. Ne možete od nje uzimati i med i polenov prah i otrov. Ako preterano iscrpite društvo tokom sezone, imaćete ozbiljan problem sa prezimljavanjem”, upozorava dr Mladenović i dodaje da se tokom jedne sezone sa 200 košnica može sakupiti kilogram otrova.

Da bi se dobio kilogram suvog praha (pčelinjeg otrova) potrebno je da oko 1.000.000 pčela uz pomoć struje budu izazvane da ostave otrov. Ovaj podatak će svakako pomoći pčelarima da se odluče za kupovinu uredjaja i proizvodnju pčelinjeg otrova.

Ovde je potrebno napomenuti još nešto. Uređaj se ne sme ostaviti da dugo radi na jednoj košnici jer bi tako sve izletnice ostale bez otrova a to znači da bi košnica ostala bez ikakve zaštite.

Ilustracija: pčelinjak u Republici Srpskoj, foto: Agropress
Ilustracija: pčelinjak u Republici Srpskoj, foto: Agropress

Nešto veću količinu otrova imaju pčele koje su se u proleće  obilno hranile polenom. Bitno je, takođe, znati da pčela ne može prizvesti pčelinji otrov bez konzumiranja polena.

Da kažem nešto i o primeni pčelinjeg otrova u medicinske svrhe.

Pčelinji otrov ima višestruko dejstvo na čovečji organizam. Pre svega utiče na povečanje propustljivosti ćelijskih membrana, prokrvljenost tkiva (mišića), proširuje krvne sudove i snižava krvni pritisak, izaziva povečano lučenje kortizona a time povoljno utiče na  smanjenje tegoba kod reumatskih bolesti. Pčelinji otrov ublažava bol, jača imuni sistem, poboljšava obnavljanje tkiva i ima jak toksični efekat na bolesne ćelije zahvaćene tumorom.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

28.03.2024.

Problemi zbog nektara gloga

26.03.2024.

Cvetovi ove voćke daju obilje nektara i cvetnog praha

18.03.2024.

Pomoć voćarima, povrtarima i pčelarima

13.03.2024.

Dobra vest za pčelare

11.03.2024.

Zašto je mart kritičan u pčelarstvu

07.03.2024.

Škola za degustatore meda u Beogradu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca