Poljo. Berza

  • 12.07. soja 39,50 kg/din.
  • 19.07. kukuruz 15,50 kg/din.
  • 12.07. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 16,50 kg/din.

Šta ako se javi edem vimena

Objavljeno: 05 jula 2018

Edem vimena je difuzno skupljanje tečnosti u kožnom i potkožnom sloju kao i skupljanje tečnosti u intersticijalnom prostoru mlečne žlezde.Treba razlikovati fiziološki edem vimena  koji se javlja  u vreme porođaja od patološkog procesa sličnog karaktera.

FIZIOLOŠKI EDEM VIMENA – javlja se kod izrazito mlečnih krava i prvotelki , u periodu 10-14 dana pre i posle telenja.Na  pojavu fiziolioškog edema utiče više faktora koji su hormonske i metaboličke prirode.Veliko, napeto vime  , nije vruće ni bolno i prilikom  pritiska se duže vreme zadržava udubljenje. Sise su tvrde,  debele i  izgledaju skraćeno i malog lumena. Koža vimena je osetljiva i površinski se ljušti. Sekret je manje-više  kao kolostrum, a mogu se javiti  i primese krvi sa početkom laktacije. Ova fiziološka pojava može izazvati dosta problema, ako se radi o jakom i dugotrajnom edemu.

Teškoće kod muže nastaju usled veoma malog rastojanja od poda, kratkih sisa malog lumena, velikog razmaka između sisa ili snažnog komresionog pritiska na mlekovode.

Ilustracija: farma krava Viteževo, foto: G.Đ.
Ilustracija: farma krava Viteževo, foto: G.Đ.

U ekstremnim slučajevima ovo može potpuno da onemogući  mužu. U svakom slučaju se mora računati na povećanu opasnost od povreda kao i od infekcije vimena, koje se teško može izmuzati i čija je otpornost znatno smanjena. Smanjena otpornost  rezultat je toga  što usled zadržavanje tečnosti u  tkivu  vimena , dolazi do slabije prokrvljenosti mlečne žlezde. Iz napetog vimena  se ne može izvršiti dovoljno izmuzanje sekreta, a u vreme porođaja, početak laktacije i postporođajni period postoje dodatna opterećenja na organizam. Često se na ovakvom vimenu, prema butinama, mogu naći i ekcemi koji su izrazito vlažni.

  Preporučuje  se  povremeno, odnosno učestalo izmizanje , smanjeno davanje tečnosti  i  kretanje životinje .

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

NIKOLAKRAJINALONDON: Bas dobro sto su se zaduzili kod hladnjacara za sk...
Djumic Milan: Po pravilniku za mini klance i prerade mesa dali i...
Vladimir: Koristite Brstivar leti i z...
Dobrivoje Veljković: Kao i svi pčelari, radujem se pokušaju da se za...
Nebojša: U tekstu mi nije jasno zašt...
Nebojša: Upotreba jabukovog sirćeta...
Tihomir: Ima li nesto za nas sa kosova i metohije...
Drsgan: Ako pcelari imate problema sa visak pcelom koje se...
Medule: Procenat vlage zavisi od s...
Maksimović Mirjana: Ja sam Mirjana Maksimović ima 68 god. po proesiji...