Poljo. Berza

  • 29.08. kukuruz 16,00 kg/din.
  • 29.08. soja 37 kg/din.
  • 29.08. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 19,00 kg/din.

Kako pravilno gajiti kaktuse

Objavljeno: 09 jula 2018

Kaktusi, koji se kod nas uzgajaju uglavnom kao kućne biljke, poreklom su iz toplih i sušnih krajeva: pustinja Australije i Afrike, a najčešće iz Južne, Srednje i Severne Amerike. Veoma su skromnih zahteva, tako da oni koji ih gaje mogu bez brige da odu na odmor – kaktusi će i bez zalivanja strpljivo čekati njihov povratak. Osim toga, veoma su dekorativni. To su i razlozi zbog kojih se Radovanka Dimitrijević, iz Bresnice kod Kragujevca, posvetila njihovom gajenju. Sada ima više od 300 vrsta.

,,Oduvek sam volela cveće, ali kaktusi su me privukli neobičnim izgledom. Prvo sam počela da kupujem na pijaci i u cvećari, a mnoge sam i dobila jer moji prijatelji znaju da me to čini srećnom. Problem je što je kod nas teško naći mešavinu zemlje za kaktuse”, rekla nam je Radovanka, dajući za čitaoce Agrobiznis magazina savet iz prve ruke: „Pomešajte jednake delove peska, humusa i ilovače. Pesak mora biti potpuno ispran i čist, a ilovača je dobra sa krtičnjaka.” Iako kaktuse uporno ubrajamo u sobne biljke, oni vole da provedu leto napolju, na zaklonjenom mestu. Zimi se obavezno unose u  kuću i drže  na temperaturi oko 5°C, zalivaju se retko jer ne vole vodu.

Ilustracij: Kaktus, foto: S,K.
Ilustracij: Kaktus, foto: S,K.

Pre nego što ih zalijete kaktuse, savetuje Radovanka, proverite zemljište: tek kada je suvo treba ih dobro zaliti, naročito u sezoni rasta (april–septembar) i ponovo pustiti da se zemljište dobro ocedi.

Tokom zime treba im dozvoliti da se odmaraju – paziti da budu na toplom i osunčanom mestu i zaliti ih jednom mesečno. Normalno je da se kaktus malo smežura zimi. Iako su kaktusi skromne biljke, ne znači da im ne treba baš nikakva nega, naglašava Radovanka: „Prihranjujte ih posebnim đubrivom za kaktuse, držite se uputstva i ne prihranjujte ih prečesto. Retko ih napadaju insekti i bolesti mada i za to posto je odgovarajući pesticidi. Sredinom maja, kada prestanu opasnosti od mrazeva i nastanu topliji dani, kaktusi se iznose napolje.  Pre iznošenja, treba ih postepeno privikavati na spoljnu temperaturu i obavezno ih, u početku, zaštititi od jakog sunca i vetra, dok se ne aklimatizuju. Gajenje kaktusa je hobi od kojeg može i da se zaradi. Osim što joj kupci dolaze kući, Radovanka svoje „ljubimce“ izlaže i prodaje na vašarima i sajmovima cveća.

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Svetlana Kovačević

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

vcbvnx: Metanol je zabranjen za fizička lica...manje fant...
Svetlana Kovačević: Hvala na savetima, poslužice pčelarima...
Rade Kostadinović: Dosta dobar i poučan tekst. Jedino, a to i nauka ...
Pexon: Mene interesuje kako bi se mogla ova biljka nekako...
Dejan: NIkad, ali bas nikad glistama se ne dodaje svez st...
Svetlana Kovačević: Postovani Milane, pozovite Upravu za agrarna plać...
Milica: Postovani,zanima me obuka za pravljenje koznih pap...
Svetlana Kovačević: Postovani, obratite se Superioru iz Velike Plane, ...
Vlado Franc: Poštovani, Jako mi se sviđa sadnje borovnice u ...
milan gajić: cene u macvi su nize i variraju od utovara svinja...