Poljo. Berza

  • 29.08. kukuruz 16,00 kg/din.
  • 29.08. soja 37 kg/din.
  • 29.08. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 19,00 kg/din.

Koji je to zvezdasti začin

Objavljeno: 10 jula 2018

Kada čujemo reč anis, odmah pomislimo na slatkiše. Malobrojni znaju da je anis i začin i lek. Anis miriše prijatno sveže, a ukus je slatkast, sličan mentolu.  Latinsko ime za anis je Pimpinella anisum, a u narodu je poznat pod imenima aniš, anason, slatki janež, slatki komorac, slatki kopar i slatki kumin.
Anis je veoma stara biljka. Prve slike ove biljke viđene su na egipatskom papirusu starom oko 3.500 godine (1500 godina pne). Iz Egipta je prenet u Siriju i Grčku, a Rimljani su ga preneli u Toskanu, odakle se dalje širio po Evropi. Uzgaja se u Južnoj i Centralnoj Americi, Indiji, Libanu, Italiji, Grčkoj, Mađarskoj, Španiji, Nemačkoj, Turskoj, Bugarskoj i Rusiji. Rasprostranjen je najviše na planinskom području. U našim geografskim širinama, ona se može naći samo u baštama ili poljoprivrednim usevima. Divlje biljke su veoma retki.
Biljka anisa potiče iz porodice štitarki. To je jednogodišnja, zeljasta biljka, visoka od 50 cm do jednog metra. Stabljika je granata i šuplja, pokrivena mekim, pahuljastim dlačicama.
Rastu u kitama u obliku izvrnutog suncobrana i prijatnog su mirisa. Cveta u julu i avgustu.

Ilustracija: anis, foto:Pimpinella anisum
Ilustracija: anis, foto:Pimpinella anisum

Listovi se pri dnu sastoje od 3 okruglasto urezana listića, srednji listovi su prstenasti, a gornji usko krpasto razdeljeni.
Plod je jajastog oblika, prema vrhu sužen, a sa strana malo stisnut. Hrapav je i gusto maljav. Dugačak je 3 do 6 milimetara. Boja ploda je svetlo zelenosiva.  Koren je tanak i vretenast.
Seme biljke se sadi u aprilu. Površina treba da bude suva, topla i sunčana. Sadi se na rastojanju od oko 20 cm. S obzirom da se seje svake godine, jer se radi o jednogodišnjoj biljci, na istoj parceli bi trebalo da se sadi samo svake tri godine.
Anis sazreva krajem avgusta. Sazrevanje je neravnomerno, a plod sam opada. U slučaju da se seme bere, mora se voditi računa da se dobro osuši kako se ne bi izgubila eterična ulja. Prinos je oko 1t/ha.

Anis je jedan od najcešće upotrebljavanih sastojaka raznovrsnih čajeva protiv nadimanja i gasova,  Nalazi se u mnogim čajnim mešavinama za kasalj i bronhijalnu astmu. Čaj od anisa dobro  dođe  i dojiljama jer pospesuje lucenje mleka.

Kad kupujete zvezdasti anis pazite da birate plodove koji nisu oštećeni jer bi to moglo da znači da su im eterična ulja isparila i da su izgubili svoju prepoznatljivu aromu.

Zvezdasti anis je inače dugotrajan i mesecima ga možete čuvati u svojim ormarićima za začine.

Ilustracija: anis, foto: https://www.homeremediess.com
Ilustracija: anis, foto: https://www.homeremediess.com

Uglavnom se koristi u pripremi supa, gulaša i jela kojima je potrebno dugotrajno dinstanje. Jedan je od pet začina koji čine popularnu kinesku mešavinu.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Slavka Marinović

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Georgije: Najbolja zacinska Paprika za kulen!!...
Svetlana Kovačević: Pozovite u utorak Upravu za Agrarna plaćanja...
Dejan: Gde konkurisati i gde se raspitazi za ivu kreditnu...
Tijana: Da li je moguce gajiti Raskovnik u Beogradu I kako...
Dimitar: Trebam suve organske sljive bez semenki ,10.000kg ...
Svetlana Kovačević: Ne postoji sajt, ali pozovite Upravu za agrarna pl...
Malesevic76: Postoji li sajt na kojem se moze proveriti koliko ...
Ljiljana: Dali imam Bravo na Kredit da napravim super za Shi...
Bogdan: I'ma li neko ,nesto vise slika ili skicu sa izgled...
Svetlana Kovačević: Postovan, to je ime Udruženje za očuvanje tradic...