Milorad Vesković: Obrali smo mi bostan

Prilikom  posete opštini Gornji Milanovac, obišli smo i selo Teočin i porodicu Vesković.

Teočin je selo poznato po proizvodnji krompira i velikih zasada voća, pre svega malina. Selo se  nalazi na oko 28 km od Gornjeg Milanovca. Obuhvata površinu od 2.026 ha, sa nadmorskom visinom od 600 do 780 m. Prema poslednjem  popisu stanovništva, Teočin je imao  oko 570 stanovnika sa 164 domaćinstva.

lustracija: Jasmina Antonović Teočinu
Ilustracija: Jasmina Antonović pomaže Veskovićima

-Veliki problem sela je upravo mnogo momaka neoženjenih, nemamo uređen vodovod, jedna prodavnica, nemamo  poštu, ambulantu, počinje priču  nam naš sagovornik  Milorad Mikan Vesković, i nastavlja:

-Imam 1,5 hektar maline, sorte Vilamet. Znate ona počinje da se bere početkom juna. Ove godine je prinos negde oko  2,5-3 tone. Ručno ih beremo, unajmljujemo radnike, i  beraču dajemo dnevnicu  2000 dinara i  plus hranu i prenoćište.

– Imamo dosta problema teško je naći berače, a narod kuka nema para. Skoro sam čuo na televiziji, kada su bile blokade, jedna novinarka je rekla:malinari su obrali bostan. Videćemo, šta će biti.

Ilustracija: malinjak porodice Vesković, foto: .S.K.
Ilustracija: malinjak porodice Vesković, foto: .S.K.

-Puno se priča o malini, malinarima, ceni,  hladnjačarima. Svake godine ista priča. Blokada puteva, sastanci sa resornim ministarstvom.  Pre dve godine cena je bila 240 dinara, prošle 150, sada će valjda biti 125, tako su obećali.  Malinu prodaje hladnjači u Koštunićima.   Mi smo nezadovoljni cenom maline, radimo  puno, velika su ulaganja,  a na kraju ništa, ne može da se zaradi, ističe naš sagovornik. Nije ovo problem od juče, ali šta da se radi.

Milorad se bavi i ratarstvom, seje  kukuruz, ječam, ovas, ima četiri krave, šest ovaca, ima i  nekoliko svinja.

Tri generacije Vesković žive u Teočinu, tu će kako kažu i ostati. Nadaju se da će biti bolje, jer kako nam kaže Milorad: nada poslednja umire.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

06.03.2024.

Jelena Tanasković: Ministarstvo poljoprivrede je ove godine na vreme počelo da se bavi malinama

01.03.2024.

Malinari traže otkupnu cenu

02.12.2023.

Prof.dr Zoran Rajić: Najvažnije je da održimo proizvodnju maline

10.11.2023.

Kako poboljšati život žena na selu

08.11.2023.

NEGA MALINJAKA U JESENJEM PERIODU

20.10.2023.

Prilika da se srpski proizvodi plasiraju na mađarsko tržište

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca