Poljo. Berza

  • 29.08. kukuruz 16,00 kg/din.
  • 29.08. soja 37 kg/din.
  • 29.08. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 19,00 kg/din.

Blagodeti ulja kima

Objavljeno: 13 jula 2018

Esencijalno ulje kima ekstraktuje se iz semenki biljke crnog kima. Crni kim je poznat pod latinskim nazivom Carum Carvi. Ponekad se obeležava pod naučnim nazivom Apium Carvi. Glavna upotreba ulja crnog kima je za alergijske bolesti. Koristan je dodatak pri lečenju infekcija, bakterijskih cistisa, respiratornih infekcija i infekcija s Helicobacter pylori. Prepoznatljivog je ljuto-aromatičnog ukusa. Ulje crnog kima opušta mišiće, širi bronhije, pokazao se i više nego koristan za astmatičare.
Ovo ulje ima galaktozno dejstvo – poznato je po uticaju da pospeši lučenje mleka kod majki dojilja. Preporučljivo je da se konzumira sa medom. Ulje crnog kima poboljšava kvalitet mleka. Lekoviti deo kima je sadržina eteričnog ulja u biljnom ulju. Karakterističnu lekovitost ovog ulja daje dejstvo supstance zvane timocinon. Timocinon pojačava lučenje žuči, ublažava preveliku kiselost organizma, smanjuje holesterol, i pomaže kod problema probave. Ne postoji propis minimalnog sadržaja  timocinona u ulju. Od biloški aktivnih supstanci sadrži jedinstvene kombinacije: nigelona, minerala, sumpora, fosfora, gvožđa, kalcijuma, aktivnih enzima, karbohidrata, proteina, vitamina A i E. Karakteristična aroma ovog ulja definisana je prisustvom mirisne supstance – karvona. Ljutina, ukus, i lekovitost variraju od sadržaja i proizvođača. Mnoga istraživanja lekovitosti crnog kima povezuju se i sa njegovim antikancerogenim delovanjem. Zahvaljujući sterolu i beta-sitosterolu, koji imaju antitumorska svojstva, ulje crnog kima poseduje perfektan vid prevencije svih vrsta raka. Atraktivno otkriće je da uništava stanice raka gušterače. Istraživanje sprovedeno na ’J. Nehru’ medicinskom koledžu u Kaliforniji pokazuje kolika je moć ulja od crnog kima protiv nekih supermikroba, i tom prilikom se upoređivao sa nekoliko vrsta antibiotika kao što su Amoksicilin, Gatifloksacin i Tetracilin. Prema studiji, od 144 sojeva testiranih, od kojih je većina bila otporna na antibiotičke napade, 97 je bilo inhibirano (suzbijeno) uljem od crnog kima!

Ilustracija: ulje kima, foto: http://cooperlandingchamber.com
Ilustracija: ulje kima, foto: http://cooperlandingchamber.com

Ulje crnog kima u prodaji je u obliku kapsula, a dostupno je i u obliku ulja. Preporučena dnevna doza je jedna kaščica, tri puta na dan.  Protiv astme, polenskih alergija, kašlja preporučljivo je protrljati leđa i grudi uljem crnog kima. Popiti po kaščicu posle sva tri obroka dnevno. Inhalirati se nad vrelom vodom u koju je dodata jedna kaščica ulja. Protiv proliva popiti dva puta dnevno po kaščicu, uz jogurt. Za zdrav ten protrljati po celom licu pola kaščice, i potom umiti hladnom vodom. U mnogim receptima možete naći preporuke da ulje crnog kima pomešate sa medom i popijete, jer med pojačava lekovito delovanje crnog kima i njegovu apsorpciju u organizmu. Kod nabavke preporučujemo da kupujete kvalitetno i nerazrađeno ulje crnog kima.
Napominjemo da tokom trudnoće nije za internu upotrebu! U tom periodu može se koristiti isključivo eksterno za bolne tačke. Ovo ulje ne smeju da koriste pacijenti sa transplantiranim organima (jetra, bubreg, srce), zbog činjenice da je imuni sistem ojačan, i odbijanje transplanata dobija veću mogućnost.

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Svetlana Kovačević

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

vcbvnx: Metanol je zabranjen za fizička lica...manje fant...
Svetlana Kovačević: Hvala na savetima, poslužice pčelarima...
Rade Kostadinović: Dosta dobar i poučan tekst. Jedino, a to i nauka ...
Pexon: Mene interesuje kako bi se mogla ova biljka nekako...
Dejan: NIkad, ali bas nikad glistama se ne dodaje svez st...
Svetlana Kovačević: Postovani Milane, pozovite Upravu za agrarna plać...
Milica: Postovani,zanima me obuka za pravljenje koznih pap...
Svetlana Kovačević: Postovani, obratite se Superioru iz Velike Plane, ...
Vlado Franc: Poštovani, Jako mi se sviđa sadnje borovnice u ...
milan gajić: cene u macvi su nize i variraju od utovara svinja...