Subvencijama pomoći poljoprivrednicima

ZAKON o poljoprivrednom zemljištu, sa čijim predlogom Ministarstvo poljoprivrede izlazi na jesen, podrazumevaće da će se svaka parcela na kojoj država ima vlasništvo videti na satelitu i da će se, u svakom trenutku, znati šta se na njoj radi. To će,  omogućiti vidljivost, pa će se u svakom trenutku znati ko proizvodi na tom zemljištu i šta, na koji vremenski period i za koju cenu.

Prelazak na organsku proizvodnju podrazumeva strogo kontrolisano prskanje zemljišta, samo onim sredstvima koja su dozvoljena – objašnjava Nedimović. – Taj perod konverzije je najčešće tri godine i iziskuje ogromne troškove. Mi taj period moramo da ublažimo i da subvencijama pomognemo tim poljoprivrednim proizvođačima.

Ilustracija: Organska salata, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: Organska salata, foto: Domaćinska kuća

Ministarstvo radi i na predlogu zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, jer „nisu isto nameštaj i voće, koje može da izdrži 24 sata“.

– Ovde je reč o skladištenju, pravilima igre otkupljivača i svih onih koji učestvuju u čitavom tom lancu – napomenuo je ministar. – Sa ministrom Ljajićem sam razgovarao i radimo na tome da nam se više ne ponovi situacija sa malinarima i višnjarima, da neko dođe i kaže – neću više da kupujem voće.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.03.2024.

Satura čajevi stigli i do Australije

27.01.2024.

BioMarni – zdrav život srećan život

26.12.2023.

Uzgoj voća po pravilima organske proizvodnje

14.11.2023.

Važna pravila u organskoj proizvodnji

06.11.2023.

Biodistrikt prvi u Srbiji, ali i u regionu – Ekipa za ponos

31.10.2023.

Poseta organskom gazdinstvo u selu Rajković

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca