Zaštita malinjaka posle berbe

Malinu napada veliki broj štetočina, prouzrokovača biljnih bolesti – patogena i korova. Iz tog razloga potrebno je preduzeti mere
zaštite koje sprečavaju pojavu bolesti, štetočina i korova obezbeđujući zdrav i kvalitetan rod. Nakon završene berbe u zasadima maline potrebno je odmah početi sa preventivnim merama zaštite protiv štetnih organizama. Za suzbijanje prouzrokovača biljnih bolesti,  može se primeniti preparat na bazi a.m. azoksistrobina odmah nakon berbe i uklanjanja starih izdanaka uz dodatak insekto-akaricida na bazi a.m. abamektina ili a.m.buprofezin-a koji suzbijaju štetne insekte i grinje.

Petnaest dana nakon prethodno obavljenog tretmana (u slučaju potrebe) ponoviti trteman istim gore navedenim preparatima.

Ilustracija: maline, foto: S.K.
Ilustracija: maline, foto: S.K.

Krajem oktobra u malinjaku je potrebno nastaviti sa preventivnom zaštitom i to primenom nekih od preparata na bazi a.m.bakra koji suzbijaju prezimljavajuće oblike bolesti koji izazivaju sušenje izdanaka maline.
Jedna od neophodnih mera u malinjaku nakon berbe je i uništavanje korova, što predstavlja obaveznu i redovnu meru u proizvodnji zdravog i kvalitetnog ploda maline. Ukoliko se u malinjacima ne uništavaju korovi i ako se isti posle berbe ne uklone ili unište oni će biti velika konkurencija ostavljenim izdancima u hrani i vodi koja je najpotrebnija malinjacima u julu i avgustu mesecu i dobra podloga za razvoj štetnih organizama.

Korovi u malinjacima suzbijaju se primenom mehaničkih i hemijskih mera ili kombinacijom istih.

Mehaničke mere podrazumevaju primenu različitih agotehničkih mera : plevljenje i okopavanje u redu, plitko oranje, drljanje, košenje i freziranje između redova (po potrebi). Hemijske mere podrazumevaju primenu herbicida. Sa herbicidima u malinjacima treba biti oprezan i ne upotrebljavati ih pre konsultacija sa stručnim licima.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

20.06.2022.

Šta posle berbe maline

02.07.2021.

Kada je pravo vreme za berbu maline

09.02.2021.

REZIDBA I VEZIVANJE MALINE

12.08.2019.

Šta posle berbe maline

23.07.2019.

Ovo morate znati pre nego što počnete sa berbom maline

25.06.2019.

Kada je pravo vreme za berbu maline

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca