Pravilna ishrana preživara

Objavljeno: 06 avg 2018

Ishrana preživara se odvija u nekoliko faza:
– žvakanje, usitnjavanje hrane
– natapanje hrane pljuvačkom
– gutanje
– preživanje
– fermentativno razlaganje u predželucu putem mikroflore
– razlaganje u sirištu
– razlaganje u crevima
– resorpcija

U buragu i mrežavcu se odvija veoma burna fermentacija pod uticajem enzima, koje stvara mikroflora.

Ilustracija: goveda, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: goveda, foto: Svetlana Kovačević

Koliko je mikroflora zastupljena u buragu i kolika je njena brojnost zavisi od ishrane.Mikroflora stvara proteine svoga tela, isparljive masne kiseline, vitamine.
Proteini hrane većim delom podležu bakterijskoj razgradnji, a u manjoj količini nepromenjeni, odnosno nerazgradivi dospevaju u sirište – abomazus – i tanka creva gde se razlažu.
Za pravilan rad predželugca je važna kvalitetna kabasta hrana.Ako je u toku dužeg vremenskog perioda životinja ne dobije dolazi do poremećaja u varenju, kao i naduna.
U toku hranjenja i preživanja pljuvačne žlezde rade intenzivno, najmanje soka se izlučuje pri ishrani koncentrovanom hranom.Hrana koja nije usitnjena, u buragu se dugo zadržava, a koncentrovana znatno brže prolazi.
Razlaganjem celuloze u buragu – rumenu – stvara se sirćetna kiselina, a u zavisnosti od količine sirćetne kiseline i procenat mlečne masti, što znači, da u obroku treba da bude dovoljna količina celuloznih vlakana.
Razlaganjem skroba u buragu se stvara propionska kiselina, a razlaganjem šećera buterna kiselina.
U jednom normalnom obroku kod krava muzara odnos sirćetne, propionske i buterne kiseline treba da je 66:20:14% .
Stvaranjem veće količine sirćetne kiseline, bez dovoljno energije iz skroba ili masti dolazi do pojave ketoze.Propionska kiselina služi za formiranje glukoze i deluje antiketogeno, ali ako dođe do prekomerne oksidacije onda pospešuje pojavu ketoze.Buterna kiselina je ketogena, to jest stvaranjem ili unošenjem njenih većih količina dolazi do pojave ketoze.
Samo pravilnom ishranom i pravilnim unosom hrane, mogu se izbeći mnoge bolesti.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 1

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Ljiljana Uzelac

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Dejan jankovic: Kada će biti isplata subvencija za 2017 godinu...
zoran: postovana gospodo interesuje me vocka OGROZD pa ...
Svetlana Kovačević: Postovana, on je dobio rešenje, a posle rešenja ...
Mitrovic Tina: Postvani,moj svekar je dobio neki papir da je poce...
Georgije: Najbolja zacinska Paprika za kulen!!...
Svetlana Kovačević: Pozovite u utorak Upravu za Agrarna plaćanja...
Dejan: Gde konkurisati i gde se raspitazi za ivu kreditnu...
Tijana: Da li je moguce gajiti Raskovnik u Beogradu I kako...
Dimitar: Trebam suve organske sljive bez semenki ,10.000kg ...
Svetlana Kovačević: Ne postoji sajt, ali pozovite Upravu za agrarna pl...