Šta uraditi da ne dođe do toplotnog udara kod svinja

Objavljeno: 07 avg 2018

Toplotni stres kod svinja koji često za posledicu ima smanjeno ili potpuno izostajanje unošenja hrane problem je sa kojim se sreću mnogi stočari. Međutim, najnovije istraživanje pokazuje da ukoliko svinje unose dovoljnu količinu probiotika preko kvasca, to bi moglo da poboljša njihovo varenje i da im pomogne da prežive visoke temperature.

Važno je spriečiti toplotni udar među svinjama. Kada se temperature povećavaju, važno je preduzeti pravovremene akcije.  Saznajte šta treba da uradite kako biste izbegli toplotni stres.

Ilustracija: svinje u oboru, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: svinje u oboru, foto: Svetlana Kovačević
  • Proverite ventilacioni sistem i postavke napajanja generatora za vanredne situacije.
  • Uverite se da su svinje u dobrom stanju:
    Izbjegavajte da su svinje previše debele kako bi se sprečilo ograničeno unošenje hrane u prostoriju za prašenje i izbjegavajtei suviše mršave krmače koje nemaju rezervu kada visoke temperature rezultiraju malim unosom hrane.
  • Preuzmite aktivan pristup prema insektima kako bi se sprečile infekcije
  • Obezbedite mirno okruženje u svinjcu u najtoplijem delu dana.
  • Produžite vreme hranjenja: ranije ujutru i kasnije uveče.
  • Obezbedite najmanje šesnaest sati svetlosti u svinjcu i najviše osam sati tame za prevenciju jesenjeg pobačajnog sindroma.

LOŠA REPRODUKCIJA:  SMANJENJE VELIČINE LEGLA, SMANJENJE PLODNOSTI KRMAČA I NAZIMICA I ZA VIŠE OD 30% ;SMANJENJE BROJA PRAŠENJA;ANESTRUS

Problem je što dolazi do smrtnoszi krmača.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Predrag Perić

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Dejan jankovic: Kada će biti isplata subvencija za 2017 godinu...
zoran: postovana gospodo interesuje me vocka OGROZD pa ...
Svetlana Kovačević: Postovana, on je dobio rešenje, a posle rešenja ...
Mitrovic Tina: Postvani,moj svekar je dobio neki papir da je poce...
Georgije: Najbolja zacinska Paprika za kulen!!...
Svetlana Kovačević: Pozovite u utorak Upravu za Agrarna plaćanja...
Dejan: Gde konkurisati i gde se raspitazi za ivu kreditnu...
Tijana: Da li je moguce gajiti Raskovnik u Beogradu I kako...
Dimitar: Trebam suve organske sljive bez semenki ,10.000kg ...
Svetlana Kovačević: Ne postoji sajt, ali pozovite Upravu za agrarna pl...