Poljo. Berza

  • 29.08. kukuruz 16,00 kg/din.
  • 29.08. soja 37 kg/din.
  • 29.08. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 19,00 kg/din.

Šta uraditi da ne dođe do toplotnog udara kod svinja

Objavljeno: 07 avg 2018

Toplotni stres kod svinja koji često za posledicu ima smanjeno ili potpuno izostajanje unošenja hrane problem je sa kojim se sreću mnogi stočari. Međutim, najnovije istraživanje pokazuje da ukoliko svinje unose dovoljnu količinu probiotika preko kvasca, to bi moglo da poboljša njihovo varenje i da im pomogne da prežive visoke temperature.

Važno je spriečiti toplotni udar među svinjama. Kada se temperature povećavaju, važno je preduzeti pravovremene akcije.  Saznajte šta treba da uradite kako biste izbegli toplotni stres.

Ilustracija: svinje u oboru, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: svinje u oboru, foto: Svetlana Kovačević
  • Proverite ventilacioni sistem i postavke napajanja generatora za vanredne situacije.
  • Uverite se da su svinje u dobrom stanju:
    Izbjegavajte da su svinje previše debele kako bi se sprečilo ograničeno unošenje hrane u prostoriju za prašenje i izbjegavajtei suviše mršave krmače koje nemaju rezervu kada visoke temperature rezultiraju malim unosom hrane.
  • Preuzmite aktivan pristup prema insektima kako bi se sprečile infekcije
  • Obezbedite mirno okruženje u svinjcu u najtoplijem delu dana.
  • Produžite vreme hranjenja: ranije ujutru i kasnije uveče.
  • Obezbedite najmanje šesnaest sati svetlosti u svinjcu i najviše osam sati tame za prevenciju jesenjeg pobačajnog sindroma.

LOŠA REPRODUKCIJA:  SMANJENJE VELIČINE LEGLA, SMANJENJE PLODNOSTI KRMAČA I NAZIMICA I ZA VIŠE OD 30% ;SMANJENJE BROJA PRAŠENJA;ANESTRUS

Problem je što dolazi do smrtnoszi krmača.

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Predrag Perić

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: Postovan, to je ime Udruženje za očuvanje tradic...
ilija vlajnic: Poceo sam tretiranje pcela Mitakom 1.10.2018, dali...
Miša: Zašto u naslovu stoji GIS iz Svrljiga ?! Na šta ...
Čika: Jel moze to bez konzervansa ljudi?...
Svetlana Kovačević: Hvala na savetima, poslužice pčelarima...
Rade Kostadinović: Dosta dobar i poučan tekst. Jedino, a to i nauka ...
Pexon: Mene interesuje kako bi se mogla ova biljka nekako...
Dejan: NIkad, ali bas nikad glistama se ne dodaje svez st...
Svetlana Kovačević: Postovani Milane, pozovite Upravu za agrarna plać...
Milica: Postovani,zanima me obuka za pravljenje koznih pap...