Biljka koja skida šećer

Objavljeno: 08 avg 2018

Cikorija je bila poznata još u starom Egiptu kao korisna i lekovita biljka. U starom Rimu se koristila kao salata i lek za stomačne tegobe. Koristila se i kao zamena za kafu. Prženi i samleveni koren se i danas koristi kao zamena za kafu. Pored vrste Cichorium intibus, selekcijom je stvoren varijenet ,, sativa“, koji je mnogo krupnijeg i zadebljanog korena, i sve češće se sreće na gajenim površinama. Kod nas se gaji,, Magdeburški radič. 

Gaji se dve godine, a razmnožava se direktnom setvom ili proizvodnjom rasada. Direktna setva se obavlja krajem avgusta ili početkom septembra, ili u proleće, početkom marta. Seje  se širokoredno, na 40-50x 10-20 m, a dubina setve je oko 1 cm, uz obavezno valjanje zemljišta.

Setva iz rasada obavlja se u tople leje, polovinom februara i neguje do kraja marta kada se rasađuje na stalno mesto, na isti razmak kao i kod direktne setve.

Đubri se zgorelim stajnjakom 20-30t/ha, i mineralnim đubrivima, 400-kg/ha  NPK 8:16:24.

Listovi se beru u proleće, kada su kada su mlade biljke i u fazi rozete. Koren se posle vađenja opere, osuši, prosuši, iseče na sitne komade, i suši na 60-70°C, uz povećanje temperature. 

Ilustracija; cikorija, foto: https://www.frozenseeds.com/
Ilustracija; cikorija, foto: https://www.frozenseeds.com/

Sakuplja se i gaji zbog zadebljanog korena, listova i rascvetalih cvasti.

Cikorija je višegodišnja zeljasta biljka sa mlečnim sokom. Koren još je višrgodišnji, zadebljao, razvija se do dubine 20 cm.

Cikorija traži puno svetla, ali uspeva i u hladu. U fazi rozete podnosi niske temperature. Samoniklo se razvija na napuštenim zemljištima, pored puteva, ali ako raste na opradivim površinama, onda je opasan korov. Uspeva na srednje lakim zemljištima, plodnim zemljištima sa dovoljno vlage.

Koren cikorije bogat je polifenolima, koji su snažni antioksidanti, i njegova potrošnja u stanju je da poveća ove elemente u krvotoku. Ovo obezbeđuje zaštitu mnogih telesnih funkcija, kao što su srčani sistem i imunitet, usput izbacujući toksine i druge štetne elemente iz organizma. Cikorija ima antigljivična i antimikrobna svojstva, koja pomažu u borbi protiv štetnih bakterija.

Cikorija se najčešće koristi u obliku čaja. Priprema se tako da se jedna kašika mešavine suhih listova i koeena prelije s dva decilitra vruće vode i nakon pola sata procedi. Uzima se u količini od dve do tri šolje  čaja na dan.

 

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Svetlana Kovačević

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Dejan jankovic: Kada će biti isplata subvencija za 2017 godinu...
zoran: postovana gospodo interesuje me vocka OGROZD pa ...
Svetlana Kovačević: Postovana, on je dobio rešenje, a posle rešenja ...
Mitrovic Tina: Postvani,moj svekar je dobio neki papir da je poce...
Georgije: Najbolja zacinska Paprika za kulen!!...
Svetlana Kovačević: Pozovite u utorak Upravu za Agrarna plaćanja...
Dejan: Gde konkurisati i gde se raspitazi za ivu kreditnu...
Tijana: Da li je moguce gajiti Raskovnik u Beogradu I kako...
Dimitar: Trebam suve organske sljive bez semenki ,10.000kg ...
Svetlana Kovačević: Ne postoji sajt, ali pozovite Upravu za agrarna pl...