Poljo. Berza

  • 12.07. soja 39,50 kg/din.
  • 19.07. kukuruz 15,50 kg/din.
  • 12.07. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 16,50 kg/din.

Kako suzbiti moljca na krompiru

Objavljeno: 08 avg 2018

Krompirov moljac (Phtorimea operculella) je u poslednjih nekoliko godina napravio velike štete na krtolama krompira na području Leskovca, a tokom prethodne dve vegetacije gubici su zabeleženi i u okolini Čačka i mnogim mestima u Vojvodini. Štete su se kretale i do 50 procenata, a napadnute krtole neće imale tržišnu vrednost.

Oštećene krtole od strane krompirovog moljca nisu za ljudsku ili stočnu upotrebu, a na zelenim biljkama strada jedan deo lista, te je ova šteta neznatna. Veće štete na zelenim biljkama moljac pravi ako gusenice napadnu lisne nerve ili uđu u samu stabljiku. Njegova životna aktivnost ne prestaje ni pri temperaturama oko osam stepeni celzijusa, a imago može da izdrži tada i do 40 dana, pri čemu kopulira i odlaže jaja.

Ilustracija: krompir, foto: Agropress
Ilustracija: krompir, foto: Agropress

Kritičan period za napad moljca u polju je od sredine jula pa sve do vađenja krompira, a u toku čuvanja od momenta unošenja u skladište do pojave dnevnih temperatura ispod 15 °C stepeni. Ono što se sada može učiniti, kao preventivna mera, jeste dobro zagrtanje krtola, tako da sve budu u potpunosti prekrivene zemljom.

 Proizvođači bi trebalo da usev tretiraju larvicidnim insekticidom Coragen 20 SC sa 0,15-0,2 l/ha„, rekao nam je Miloš Nikoletič, iz Mladenovca, stručnjak iz oblasti povrtarstva, PSSS Mladenovac.

Gusenice unutar lista se tretiraju insekticidima sa sistemičnim delovanjem, a krtole sa insekticidima veće isparljivosti. Činjenica je da je  krompirov moljac raširen uglavnom u području Mediterana,  a ređe se pojavljuje u Evropi. Uglavnom, čini štete na krtolama krompira u skladištima Dalmacije, da bi se proširio i u unutrašnjost, gde čini povremene štete na duvanu, paradajzu, te je zaštita protiv njega postala uobičajna mera u gajenju ovih kultura.

-Imamo situaciju da je zbog povoljnih vremenskih prilika ove godine populacija krompirovog moljca izuzetno brojna u područjima gde se pojavio, a to je od juga, od leskovačkog kraja, do Čačka, na prvom mestu, ali zahvaćena su i neka sela u opštini Kraljevo. Do pisanja ovog teksta znamo za ova područjija, možba je moljac i u nekih drugim krajevima. 

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Svetlana Kovačević

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Milica: Postovani,zanima me obuka za pravljenje koznih pap...
Svetlana Kovačević: Postovani, obratite se Superioru iz Velike Plane, ...
Vlado Franc: Poštovani, Jako mi se sviđa sadnje borovnice u ...
milan gajić: cene u macvi su nize i variraju od utovara svinja...
NIKOLAKRAJINALONDON: Bas dobro sto su se zaduzili kod hladnjacara za sk...
Djumic Milan: Po pravilniku za mini klance i prerade mesa dali i...
Vladimir: Koristite Brstivar leti i z...
Dobrivoje Veljković: Kao i svi pčelari, radujem se pokušaju da se za...
Nebojša: U tekstu mi nije jasno zašt...
Nebojša: Upotreba jabukovog sirćeta...