Uloženo više od tri miliona evra

Objavljeno: 09 avg 2018

Turska kompanija „ETCII halal meso“, koja je glavni uvoznik mesa u tu zemlju, planira ove godine iz Srbije da uveze do 6.000 tona goveđeg mesa, a sledeće godine 10.000 tona, izjavio je Tanjugun predstavnik kompanije Dželal Naz. U pitanju je kompanija koja je iz fabrike Srem Šid već izvezla 1.000 tona goveđeg mesa, a Naz kaže da su veoma zadovoljni kvalitetom goveđeg mesa u Srbiji i da planiraju sledeće godine da uvezu iz Srbije 10.000 tona mesa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je fabriku za preradu mesa Srem Šid, kao primer uspešne privatizacije iz stečaja i firme kojoj su zahvaljujući novom Sporazumu o slobodnoj trgovini s Turskom, otvorena vrata za dobro tržište.

Fabrika je iz stečaja privatizovana 25. aprila ove godine, a kupio je konzorcijum firmi Agropapuk iz Kukujevaca i Industrije mesa Đurđević iz Pećinaca.

Naz ističe da sa Srem Šidom imaju intenzivne kontaktne u poslednjih četiri i po meseca i da su u poslednja dva meseca uspeli da dogovore odgovarajući standard mesa namenjenog turskom tržištu.

„Sada radimo besprekorno i prezadovoljni smo kvalitetom mesa koje je izvezeno iz Srbije. Iz Srem Šida smo izvezli oko 1.000 tona mesa i planirano da nastavimo saradnju i u narednim godinama.

Do kraja ove godine će biti uvezeno iz Srbije 5.000 ili 6.000 tona iz cele Srbije, a za sledeću godinu planiramo da uvezemo 10.000 tona iz raznih delova Srbije“, naveo je Naz. On je naglasio da je to velika kompanija koja posluje u raznim zemljama sveta i da svuda gde dođu podstaknu razvoj stočarstva.

„Glavni smo uvoznici mesa za Tursku i što se tiče kvaliteta odlično radimo svoj posao. Turska ima standarad kvaliteta po pitanju klanja, kojeg se drži koja god da je država u pitanju. To je u prvom planu“, kazao je on.

Vlasnik Industrije mesa „Đurđević“ Milenko Đurđević je rekao da je trenutno tursko tržište glavno za izvoz mesa.

„Najbolji i najveći kupac nam je Turska. Odavde iz Srem Šida sveže meso može za 15 sati da ode do Istanbula. Samo za dva meseca smo krenuli sa izvozom koji ranije nije mogao ni da se sanja, dok sada odavde ide za Tursku oko 100 bikova dnevno“, rekao je Đurđević.

Kaže da je do sada u fabriku Srem Šid uloženo više od tri miiona evra, a da je planirano ukupno 3,5 miliona evra. On je dodao da treba uložiti novac u još neku opremu, kao i da su zamolili predsednika Srbije i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da se povećaju subvencije za stočarstvo: krave u sistemu krava-tele, za muzne krave i tov junadi.

„Još čekamo opremu za pakovanje iz Nemačke i to će u toku septembra biti završeno“ precizirao je.

Đurđević je potvrdio da će ta fabrika u narednom periodu, pored 130 novih radnika, zaposliti još 20 do 30 ljudi kada stignu nove mašine. Novi vlasnici su Srem Šida su pokrenuli proizvodnju i već u prvom mesecu rada izvezli goveđe meso u Tursku u vrednosti većoj od milion evra.

Do sada je u Srem Šidu obrađeno meso 3.000 goveda i realizovan izvoz u Tursku vredan oko 3,5 miliona evra. Investicija je realizovana u liniju klanja, adaptaciju i rekonstrukciju kompletnog objekta sa infrastrkturom, linijom za rasecanje i obrađu goveđeg mesa i liniju za pakovanje goveđeg mesa.

Sa početkom izvoza mesa u Tursku i otvaranjem Srem Šida cena žive vage goveda je skočila sa 1,9 evra po kilogramu do 2,45 evra odnosno skoro 30 odsto.

Te dve firme, članice konzorcijuma, su među vodećim kompanijama u industriji prerade mesa, sa oko 800 zaposlenih, a godišnje prerade više od 200.000 svinja i 20.000 goveda, uz obrt od oko 80 miliona evra. Zbog početka rada fabrike Srem Šid, stočari su pokazali veće interesovanje za povećanje broja grla i ostanak na selu.

Odluka o kupovini Srem Šida u stečaju je doneta nakon što je predsednik Vučić uspostavio poslovne i prijateljske veze Srbije sa Turskom, što je fabrici iz Šida „garantovalo“ tržište.

Srem Šid je osnovan 1919. godine pod imenom Srem i bio je gigant domaće industrije mesa, koji je od 2001. godine bio u stečaju. Pre stečaja je u fabrici bilo zaposleno i do 2.000 ljudi.

Ta fabrika je privatizovana posle 17 godina i više neuspešnih pokušaja preuzimanja.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

velimir: za kasnu proizvodnju paprike, delfina i belo uvo, ...
Svetlana Kovačević: Isplacuju se subvencije, bice uskoro...
mladenovic dragoslav: sutra....
mladenovic dragoslav: sta bi sa ovcama,izgleda da cemo samo mi ispasti o...
Milan Ostojić: Pravio sam kačkavalj od 10 lit.sirovog kravljeg m...
Slavica: A subvencije za stocare nista . Bravo svaka cast s...
Jasmina: Prema prošlogodišnjem pravilniku nisu mogli da k...
Svetlana Kovačević: Hvala puno....
Goca: Savršena priča, bravo :)))!...
Zaklina: Kada ce isplatiti ministar subvencije iz 2018...