Konkursi i programi

Aktuelni konkursi za poljoprivrednike

Novih 825 miliona dinara za zadrugarstvo

Objavljeno: 17 avg 2018

Prazne kuće i prazne staje, naročito u rubnim područjima, su otvoren, neodložan poziv za državu i lokalnu samoupravu da reaguju“ izjavio je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj prilikom posete zemljoradničkoj zadruzi „Modoš“ u selu Jaša Tomić, jednoj od onih kojima su prošle godine dodeljena bespovratna sredstva Republike Srbije namenjena zadrugama.

„Danas tehnologija ide napred, znanje takođe i tim pre što u ovim krajevima ne obilujemo radnom snagom, mehanizacija mora da prati zemlje u okruženju, a i dalje“ rekao je Krkobabić i naznačio da je ovo pravi put da se strateški reši pitanje pražnjenja rubnih delova naše zemlje i spreči usud praznog mesta koji se preteći nadvio nad Srbijom.
Jaša Tomić je selo u Banatu koje prema poslednjem popisu ima 2.500 stanovnika, a realno stanje je, kako navode meštani, da ih nema više od 1500.

Ilustracija: zadruga Modoš, foto:Kabinet MBPRR
Ilustracija: zadruga Modoš, foto:Kabinet MBPRR

Ministar se osvrnuo i na stočarstvo čiju obnovu je nazvao „imperativom agrara“ iznoseći podatke da je devedesetih godina Srbija izvezla 30.000 tona najkvalitetnijeg mesa, bebi bifa, a 2015.godine tek 315 tona istog proizvoda.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, Radislav Jovanov izjavio je da je ova zadruga dokaz da su ova sredstva došla u pravo vreme na pravo mesto i da je mestima, poput ovog, na 2 km od Rumunske granice, potrebna ista pažnja kao i jugu Srbije. Prema njegovim rečima, ovakve akcije su jedini način da mladi ljudi sa svojim porodicama ostanu u ruralnim sredinama.

Direktor ZZ „Modoš“ Milan Žebeljan istakao je koliko je ova savremena mehanizacija, koja je zamenila dotrajalu, u stanju da poboljša konkretne rezultate rada na 3.000 hektara koliko zadruga, zajedno sa svojim kooperantima, obrađuje.

ZZ „Modoš“ se od 1995. godine bavi proizvodnjom, prodajom i otkupom poljoprivrednih proizvoda (kukuruz, pšenica, suncokret, soja). Imaju 70 članova i 600 kooperanata, a iz prošlogodišnjeg državnog Programa za razvoj zadrugarstva dobili su 10 miliona dinara za specijalizovanu mehanizaciju (teleskopski manipulator i sejalicu).

Ove godine planirano je u Budžetu Republike Srbije novih 825 miliona dinara namenjenih zadrugarstvu. Konkurs za dodelu tih bespovratnih sredstava starim i novoosnovanim zadrugama je upravo završen i obrada prijava je u toku, a složene zadruge mogu konkurisati do 15.septembra 2018. godine.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: U bolje snabdevenih prodavnicama zdrave hrane...
Slavica: Gde kupiti caj slatku paprat koren...
Svetlana Kovačević: Postovana gospodjo ima puno zahteva iz 2018. radi ...
Žaklina: Zasto nisu svima isplaćene subvencije za 2018. Od...
Svetlana Kovačević: Pratite, biće konkursa sigurno...
Jelena pavlicevic: Da li ima potsticaj za mlade na selu htela bih da ...
pera565: Što se tiče oraha, dosta kasnimo za proizvođač...
mladenovic dragoslav: Zar je moguce da nisu isplacene subvencije za 2017...
Jelena pavlicevic: Htela bi da prosirim farmu sa kravama potrebna su ...
Svetislav: Ja Sam Svetislav Stevanovic is Garasa, bavim se po...