Kako se sačuvati od ambrozije

Avgust je vreme intenzivnog cvetanja ambrozije, opasnog alergenog  korova. Na njivama, posebno u Vojvodini je ima dosta i to posebno po ivičnim delovima parcele. Pojavljuje se i u baštama, zapuštenim delovima zemljišta, travnjacima…Polen ambrozije izaziva alergiju kod sve većeg broja ljudi, a zahvaljujući tome što njeno seme dugo zadržava klijavost iz godine u godinu je ima sve više i pojavljuje se i tamo gde je ranije nije bilo.

Prema aktuelanim podacima Laboratorija za palinologiju na novosadskom PMF koncentracija polena ambrozije u vazduhu već neko vreme prelazi granice koje kod alergičnih ljudi izazivaju alergijsku reakciju. Prema prognozi ove laboratorije koja se odnosi na period do 20. avgusta koncentracija polena imaće visoke vrednosti.

Ilustracija: ambrozija, foto: http://dzzrenjanin.rs/
Ilustracija: ambrozija, foto: http://dzzrenjanin.rs/

S obzirom na to da je ambrozija uglavnom u fazi početka cvetanja može se očekivati da će se trend velike koncentracije alergena u vazduhu nastaviti i nakon ovog perioda, odnosno tokom čitavog avgusta, pa i septembra.

Alergičnim ljudima se osim upotrebe lekova preporučuje da izbegavaju boravak u prirodi, kao i da nakon boravka na otvorenom presvuku odeću koju su nosili, istuširaju se i operu kosu. Boravak u klimatizovanim prostorijama bez otvaranja prozora može im pomoći.Isto tako bolje je tokom vožnje u autu uključiti klimu nego otvarati prozore.

Treba napomenuti da se ambrozija teško uništava herbicidima i da je nabolje rešenje čupanje biljaka iz korena. Kosidba pomaže ukoliko se obavi pre cvetanja, jer se kosidbom biljke u cvetu dodatno rasejavaju alergeni. Kosidbom, ukoliko se obavlja, biljke se moraju seći što bliže zemlji kako bi se ukllonile sve cvasti. Međutim, čak i iz ovako nisko posečenih biljka ubrzo će izrasti novi izdanci koji će ubrzano stvarati cvasti i cvetati.

Koliko je ova biljka agresivan izvor alergena najbolje govori činjenica da je dovoljno da ima 8-20 polenovih zrna u vazduhu da bi se pojavila alergijska reakcija poput kašlja, svraba u nosu i grlu, pojave iscedka iz nosa, packanja i oticanja očiju, pa sve do otežanog disanja. Samo jedna biljka ambrozije može da produkuje do osam milijardi polenovih zrna!

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca