Da li je vreme za sadnju ruža

Jesen je idealno vreme za sadnju ruža i ovo cveće prekrasnih boja i mirisa može da bude pravo rešenje za sve one koji su se umorili od jednogodišnjih cvetnica i šišanja travnjaka. Uz malo znanja i truda, ružičnjak će godinama ukrašavati vrt, dobijati pohvale gostiju i pružati veliko zadovoljstvo baštovanu.

Ruže je bolje saditi u jesen nego u proleće, i to se radi sve dok je zemlja suva i dok se ne smrzne. Međutim, pošto se zemlja zbog mraza stegne oko korena, takve ruže kasnije cvetaju od onih posađenih u proleće. Orezuju se kada precvetaju, a neke vrste svojim laticama dugo ukrašavaju vrt. Dakle, ne treba žuriti, ali valja napraviti plan, odabrati vrste i početi sa pripremom zemljišta. Ruži treba pažljivo odabrati mesto, jer na severu ne može da uspe, pošto joj je potrebno najmanje osam sati sunca.

Ilustracija: ruže, foto: Agropress
Ilustracija: ruže, foto: Agropress

ZEMLjA mora da bude bogata humusom i dobro drenirana. Ružama prija neutralno zemljište. Ukoliko je kiselo, mora da se doda kalcijum, a kada je bazno, treba da se zakiseli tresetom ili stajskim đubrivom. Ruže odlično uspevaju na zemljištu gde se gaji povrće. Zemlju treba duboko prekopati i nađubriti, pa sve dobro izmešati. Posle mesec dana treba ponovo prekopati. Ukoliko je na tom mestu već bila ruža, prostor treba ostaviti prazan ili posaditi nešto drugo, a nikako novu ružu.

SADNjA se obavlja kada je zemlja suva, dobro oceđena i nema mraza. Najbolje je posaditi ružu mesec dana pre prvog mraza, kako bi koren imao vremena da se ožili.

Svakoj ruži treba dati prostora, jer ne vole da se dodiruju. Prema savetima stručnjaka, razmak između mini-ruža treba da bude 30 centimetara, hibrida 40, floribunda 50, a između penjačica po dva-tri metra.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

21.07.2023.

Orezivanje atraktivnih lepotica

06.04.2022.

Kada orezati ruže

29.10.2021.

Kako prepoznati bolest kod ruža

05.03.2021.

Gde najbolje cvetaju ruže

03.04.2019.

Kada je najbolje saditi ruže

26.02.2019.

Kada je pravo vreme da orežete ruže

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca