Kako do savršenog travnjaka

Objavljeno: 17 sep 2018

Travnjaci predstavljaju važan dekorativni element u uređenju svakog dvorišta. Ne samo da prostor oko kuće čine lepšim i ugodnijim, nego i u nama stvaraju osećaj smirenosti i zadovoljstva. Setvu trava odnosno zasnivanje travnjaka je moguće obaviti u dva roka: u proleće i jesen.
Jesenja setva ima znatnih prednosti nad prolećnom. Travnjak ima dovoljno vremena da razvije busen u jesenjem periodu, da se dobro ubokori, a preti mu minimalna opasnost od zakorovljavanja, a idućeg leta travnjak daje znatno veći prinos, odnosno ima znatno bolji porast u odnosu na onaj sejan u prolećnom roku.

Ilustracija: travnjak, foto: pixabay
Ilustracija: travnjak, foto: pixabay

Jesenju setvu travnjaka je potrebno obaviti tako da mladi travnjak ima minimalno 40-50 dana za razvoj nakon nicanja, a pre zime, kako bi se stvorile rezerve hrane potrebne biljkama tokom zimskog perioda. Idealno vreme za jesenju setvu trava, odnosno zasnivanje travnjaka, na našem području , je od sredine septembra do kraja oktobra.

Pre setve travnjaka svakako je potrebno zemljište usitniti do fine mrvičaste strukture i dobro poravnati. Tako pripremljenu površinu potrebno je ostaviti nekoliko dana da se zemljište malo slegne. Zatim odaberemo odgovarajuću mešavinu parkovskih trava, koja prvenstveno zavisi o položaju travnjaka (da li će travnjak biti u senci, odnosno delimično ili potpuno osunčan). Izbor travne mešavine takođe zavisi i o nameni travnjaka (da li će se po travnjaku hodati, igrati ili će se samo kositi).
Poboljšanje kvalitete zemljišta ,ubrzavanje nicanja semena postiže se dodavanjem odgovarajućeg supstrata za travnjake.Setvena norma je 20-40 gr semena trave na 1 m2, u zavisnosti o travne mešavine.
Nakon setve, seme je potrebno laganim grabuljanjem pokriti sa oko 1-2 cm zemljišta ili supstrata.Sledeća radnja je valjanje a nakon valjanja je potrebno obaviti zalivanje zemljišta. Svako, dalje zalivanje zavisi o količini padavina te ako one izostaju potrebno je navodnjavanje. Adekvatna vlažnost zemljišta posebno je bitna u momentu nicanja trava , tako da u tom periodu zemljište mora biti uvek vlažno.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: violeta Veličković

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

velimir: za kasnu proizvodnju paprike, delfina i belo uvo, ...
Svetlana Kovačević: Isplacuju se subvencije, bice uskoro...
mladenovic dragoslav: sutra....
mladenovic dragoslav: sta bi sa ovcama,izgleda da cemo samo mi ispasti o...
Milan Ostojić: Pravio sam kačkavalj od 10 lit.sirovog kravljeg m...
Slavica: A subvencije za stocare nista . Bravo svaka cast s...
Jasmina: Prema prošlogodišnjem pravilniku nisu mogli da k...
Svetlana Kovačević: Hvala puno....
Goca: Savršena priča, bravo :)))!...
Zaklina: Kada ce isplatiti ministar subvencije iz 2018...