Ministarstvo poljoprivrede: Preti opasnost od širenja bolesti

Oni koji čuvaju svinje trebalo bi da povedu računa jer, kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, preti opasnost od širenja afričke kuge svinja. Ovaj virus se ne prenosi na ljude ni druge životinje, ali može da ugrozi svinjski fond čitave zemlje.

Krvavi prolivi, pobačaji, povišena temperatura, potištenost, gubitak apetita, kašljanje, povraćanje, krvarenje po ušima, njušci, repu, nogama i stomaku mogu biti simptomi veoma opasnog virusa – afričke kuge svinja. Zato oni koji drže ove životinje, ukoliko primete ovakve simptome, treba odmah da pozovu veterinara. Iznenadna smrt jedne ili više svinja je takođe alarm, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Iako se ova bolest ne prenosi na ljude niti na druge životinje, iz Ministarstva apeluju na one koji imaju svinje da povedu računa o čuvanju životinja. Preporuka je da povedu računa o higijenskim uslovima, da spreče glodare, ptice i insekte da ulaze u svinjac, da stave dezinfekcione barijere.

Posebno treba da budu oprezni lovci i lovačka udruženja jer i divlje svinje prenose virus.

Ilustracija: Sa sajma poljoprivrede, foto:Domaćinska kuća
Ilustracija: Sa sajma poljoprivrede, foto:Domaćinska kuća

Lovci mogu da preko obuđe, odeće i ruku prenesu virus na domaće svinje, upozoravaju.

Nadležni apeluju na građane i da ne kupuju svinjsko meso niti prerađevine u inostranstvu – Bugarskoj, Rumuniji i Makedoniji, i da ga donose u Srbiju.

Veterinari pojačano nadziru domaćinstva i farme svinja, a nadležni apeluju na one koji čuvaju svinje da odmah zovu veterinarsku ambulantu ako posumnjaju da su životinje zaražene.

Formiran je i Regionalni centar za sprečavanje pojave, praćenje kretanja i kontrolu zarazne bolesti afrička kuga svinja za područje Nišavskog, Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga, napominju u Ministarstvu.

Zasad na jugu Srbije nema ove bolesti, ali građani koji čuvaju svinje trebalo bi da se pridržavaju mera predostrožnosti jer je virus veoma opasan, nema vakcine, ni leka, a brzo se širi te postoji opasnost od epidemije.

Ministarstvo je izdalo brošure sa uputstvima o bolesti, kao i biosigurnosti na farmama.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.03.2024.

Poljoprivrednicima na raspolaganju više kanala informisanja

19.03.2024.

Drugi poljoprivredni karavan „Najdomaćin 2024“ u petak stiže u Mladenovac

15.03.2024.

Treći javni poziv Projekta konkurentne poljoprivrede produžava se do 1. aprila

11.03.2024.

Raspisan Javni poziv za subvencije u stočarstvu

10.03.2024.

Danas je započeta nova sezona  poljoprivrednog karavana “NajDomaćin 2024”!

09.03.2024.

„Najdomaćin 2024“ u Obrenovcu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca