Tako to radi SPOS

Objavljeno: 22 sep 2018

Drugi po redu Pčelarski sajam jugoistočnog Balkana održan je  danas  u Vranju, u prisustvu gradonačelnika Slobodana Milenkovića. državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede Velimira Stanojevića i predsednika Pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljuba Živadinovića.

Na Sajmu su 72 izlagača ponudila svoju opremu i pčelinje proizvode ogromnom broju posetilaca, koji je za najmanje 50% premašio prošlogodišnju posetu! Prodaja je bila veća za 25-50% zavisno od štanda do štanda.

Predavač iz SAD-a Michael Smith održao je dva odlična predavanja.

Najmanje 10 autobusa  došla su iz Makedonije, iz Srbije 4, a ogroman broj automobila iz Srbije (posebno sa Kosova i Metohije), Makedonije, Albanije… u potpunosti je opravdao postojanje Sajma. Gosti iz Albanije su govorili da je sve ovo trebalo i ranije organizovati, jer je neophodno čitavoj regiji.

Ilustracija: Pčelarski sajam u Vranju, foto: SPOS
Ilustracija: Pčelarski sajam u Vranju, foto: SPOS

Državni sekretar Velimir Stanojević je rekao da su pčelari kao organizacija neprikosnoveni kada je poljoprivreda u pitanju i naveo da oni mogu služiti kao primer ostalim granskim udruženjima.

– Pčelari najviše napreduju tamo gde imaju pomoć lokalnih organizacija i lokalne samouprave bez čije podrške taj efekat ne bi bio isti.
Prošle godine smo imali 14.000 zahteva za subvencije po košnici, a ove samo do sada oko 15.000, što znači da je za oko godinu dana ta pčelarska porodica za oko 1.000 članova veća – rekao je on.
Posetioci sajma u prilici su da se upoznaju sa širokom prezentacijom prodajnih, izložbenih, obrazovnih, promotivnih, privrednih i turističkih sadržaja.
Pored tribine o načinu rada pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo, zainteresovani su pratili predavanje Mišela L. Smita, američkog istraživača i molekularnog biologa.
Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: Obratite se Upravi za agrarna plaćanja na tel: 01...
Svetlana Kovačević: Postovani, obratite se PSSS kojoj pripadate, da va...
Slađana: Kada je isplata po košnici pčela za 2018, nema n...
Branislav: Zanima me konkurs za tov junadi, i krave muzare, z...
Svetlana Kovačević: Obratite se Upravi za agrarna plaćanja...
Ivkovic Sanela: Zanimame konkurs za mlade poljoprivrednike zivim n...
Ivkovic Sanela: Dobar dan zanimame uslovi za konkurs...
Erna Brkić: Poštovana, Biću Vam zahvalna ako obrazložite ...
Dejan jankovic: Kada će biti isplata subvencija za 2017 godinu...
zoran: postovana gospodo interesuje me vocka OGROZD pa ...