Poljo. Berza

  • 29.08. kukuruz 16,00 kg/din.
  • 29.08. soja 37 kg/din.
  • 29.08. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 19,00 kg/din.

Koji je najbitniji momenat u proizvodnji vina

Objavljeno: 24 sep 2018

Pravilno formiranje šire je najbitniji momenat u proizvodnji vina, ali se ne smeju pritom zanemariti ni svi ostali tehnološki postupci.
Šira dobijena od zdravog i kvalitetnog grožđa u svom sastavu sadrži: vodu , šećere, kiseline, azotne materije, tanin, bojene , pektinske i mineralne materije.
Procenat vode u širi zavisi od sorte i stepena zrelosti grožđa, a znatan uticaj ima i klima. Najviše vode ima u grožđu koje je ubrano u punoj tehnološkoj zrelosti.Veća količina padavina tokom vegetacije uslovljava i veći sadržaj vode u širi.
Šećer je najvažniji sastojak, jer od sadržaja šećera u širi zavisi kvalitet vina. Vrednost šire ceni se isključivo po procentu šećera koji je zastupljen u njoj. Prosečni sadržaj šećera je oko 20%. Na sadržaj šećera u širi utiču razni faktori, od kojih su najbitniji vremenski uslovi i sortna karakteristika.
Ostale materije u širi čine 3% i sastoje se od kiselina, azotnih , pektinskih i mineralnih materija.
Kiseline u širi su takođe veoma bitne i u direktnoj su korelaciji sa šećerima . Kiselost kod naših šira kreće se između 3 i 12 gr/l izražena u vinskoj kiselini, a u zavisnosti od stepena zrelosti grožđa kao i od područja i klimatskih uslova gde je grožđe uzgajano. Kiseline su veoma značajan satojak šire. Ometajući rad drugih štetnih mikroorganizama one omogućavaju pravilno vrenje šire, doprinose stvaranju prijatnog mirisa, ukusa, lepoj boji a kasnije stvaranju otpornosti vina prema drugim bolestima. Dobra šira treba da sadži 6-7gr/l ukupnih kiselina izražene u vinskoj kiselini.

Ilustracija: berba grožđa, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: berba grožđa, foto: Svetlana Kovačević

Azotne materije u širi imaju svoju posebnu ulogu iako se nalaze u maloj količini. Ukupna količina azotnih materija u vinu kreće se od 0,2 do 1,4 gr/l šire. Rastvorljive azotne materije (amonijumove soli), dobra su podloga za vinski kvasac koji ih koristi za svoju ishranu. Međutim, nerastvorljive azotne materije (albumini) su dobra podloga za razvoj mikroorganizama pa treba preduzeti mere zaštite da ne bi kasnije došlo do problema.
Taninske materije-tanin se nalazi u sastavu šire a potiče od semenki i šepurine. Ako je njegova količina u širi povećana, tanin ometa rad vinskog kvasca pri alkoholnom vrenju pa treba uraditi korekciju i svesti ga na odgovarajuću meru, kako kasnije u toku prerade i proizvodnje vina ne bi došlo do ometanja rada vinskog kvasca.
Pektinske materije šire potiču iz ćelijskih opni. Pektin sprečava taloženje mutnoće i bistrenje šire, na šta treba posebno obratiti pažnju.
Mineralne materije u širi vode poreklo iz zemljišta, odakle preko korenovog sistema prelaze u grožđe sa kojim prelazi u širu. Mineralne materije su neophodne za ishranu vinskog kvasca. Količina mineralih materija kreće se oko 3 do 5gr/l šire.
Kada se šira dobro formira a njen hemijski sastav ne odstupa od normalnih vrednosti može se očekivati dobijanje dobrog, zdravog i kvalitetnog vina.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Zorica Petkanić

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: Pozovite u utorak Upravu za Agrarna plaćanja...
Dejan: Gde konkurisati i gde se raspitazi za ivu kreditnu...
Svetlana Kovačević: Ne postoji sajt, ali pozovite Upravu za agrarna pl...
Malesevic76: Postoji li sajt na kojem se moze proveriti koliko ...
Ljiljana: Dali imam Bravo na Kredit da napravim super za Shi...
Bogdan: I'ma li neko ,nesto vise slika ili skicu sa izgled...
Svetlana Kovačević: Postovan, to je ime Udruženje za očuvanje tradic...
ilija vlajnic: Poceo sam tretiranje pcela Mitakom 1.10.2018, dali...
Miša: Zašto u naslovu stoji GIS iz Svrljiga ?! Na šta ...
Čika: Jel moze to bez konzervansa ljudi?...