Poljo. Berza

  • 29.08. kukuruz 16,00 kg/din.
  • 29.08. soja 37 kg/din.
  • 29.08. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 19,00 kg/din.

Morač, začin ili lek

Objavljeno: 25 sep 2018

Morač je dvogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka Foeniculum vulgare P. Miller. Raste divlje i poludivlje svuda oko Sredozemnog mora. Postoje dve vrste (piperitum na Siciliji i capillaceum koji raste svuda oko mediterana) i mnogo varijeteta (vulgare, dulce, azoricum). Voli duboko i plodno zemljište.

Upotrebljava se seme koje je bogato uljem i etarskim uljima. Povoljno deluje na organe za varenje i protiv gasova. Sastavni je deo vodice za ispiranje očiju.  Kao aromatična biljka koristi se za jačanje apetita. Mnogo se upotrebljava u veterini, industriji likera, bombona i drugih poslastica.

Morač se razmnožava direktnom setvom semena ili preko rasada. Seje se rano u proleće, u martu mesecu na rastojanje 30-50 cm red od reda, a proređivanjem se u redu ostavljaju biljke na svakih 20-30 cm. Rasađivanje se vrši u kvadrat 40×40 cm. Rasad se proizvodi u hladnim lejama setvom u rano proleće. Rasađuje se u julu mesecu. Za jedan hektar potrebno je 8-12 kg semena u direktnoj setvi. Negovanje se sastoji u prašenju, plevljenju i proređivanju.

Ilustracija: morač, foto: https://www.frozenseeds.com/
Ilustracija: morač, foto: https://www.frozenseeds.com/

Žetva se obavlja u mlečnoj zrelosti semena, kada ima najviše eteričnih ulja. Stabljike se pokose, ovlaš povežu u snopove i ostavljaju da se prosuše. Vršaj se može obavljati mlaćenjem, vršalicama ili kombajnima. Prinos semena je oko 800-1200 kg/ha.

Morač se upotrebljava kao začin, kao namirnica, kao lek. Izvesne sorte morača imaju krupno korenje i zadebljanja na dnu stabljika, pa se upotrebljavaju slično celeru. Od Italije pa dalje na zapad, ove vrste morača se koriste kao povrće koje se jede presno ili kuvano, bareno, ili kao salata začinjena uljem i sirćetom. Lišće morača se dodaje u malim količinama salatama, sosovima  i varivima.

Morač je više nego dobrodošao zimi kao začin i element ishrane, jer se tada jede posebno mnogo pasulja, kupusa i druge kabaste hrane.

 

Kako spremiti čaj od morača?
Po 1g morača, anisa, cveta zove i 2g lista  sene pomešati i popariti sa 200g ključale vode. Ostaviti da odstoji procediti i odjednom popiti.

 

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: Pozovite u utorak Upravu za Agrarna plaćanja...
Dejan: Gde konkurisati i gde se raspitazi za ivu kreditnu...
Svetlana Kovačević: Ne postoji sajt, ali pozovite Upravu za agrarna pl...
Malesevic76: Postoji li sajt na kojem se moze proveriti koliko ...
Ljiljana: Dali imam Bravo na Kredit da napravim super za Shi...
Bogdan: I'ma li neko ,nesto vise slika ili skicu sa izgled...
Svetlana Kovačević: Postovan, to je ime Udruženje za očuvanje tradic...
ilija vlajnic: Poceo sam tretiranje pcela Mitakom 1.10.2018, dali...
Miša: Zašto u naslovu stoji GIS iz Svrljiga ?! Na šta ...
Čika: Jel moze to bez konzervansa ljudi?...