Poljo. Berza

  • 29.08. kukuruz 16,00 kg/din.
  • 29.08. soja 37 kg/din.
  • 29.08. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 19,00 kg/din.

Kako da znate da ovce nemaju dovoljno soli u ishrani

Objavljeno: 25 sep 2018

So je veoma korisna u ishrani ovaca, a jednoj ovci dnevno je potrebno 11-12 gr.

Obično se u koncentratima dodaje u količini od 1%-1,5%.

Ovcama so moţete davati kroz već pomenutu koncentrovanu smesu ili iznošenjem kolutova – kalupa soli u tor i najčešće se okači ovcama ili se stavi na pogodno mesto.

Kamena so predstavlja mineralni dodatak ishrani. Naročito se preporučuje ukoliko ovce se hrane senom, lucerkom ili su na ispaši, bez  jednog obroka koncentrata.
So se u organizmu ovaca ne akumulira, već se stalno troši. To je razlog zbog kojeg je preporučljivo iznositi ovcama so u kamenu da liţu
kako bi obnavljale neophodne količine soli u svom organizmu.
So u kamenu pomaţe pri povećanju mlečnosti, plodnosti kao i po formiranju roţnate mase kod ovaca. Ovcama so pomaţe pri varenju.
Nedostatak soli kod ovaca može se primetiti tako što one grizu drvo, daske, liţu, pokušavaju da grizu zid ili ekstremi čupaju vunu jedni drugima .

Ilustracija: ovce, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: ovce, foto: Svetlana Kovačević

Ovcama treba smanjiti so u ishrani prilikom zasušivanja i neposredno pre jagnjenja. Ne misli se na potpuno isključenje soli iz ishrane ovaca već kontrolisano. Pre jagnjenja je preporučljivo smanjiti zbog sprečavanja upale vimena, a pri zasušivanju zbog količine vode koju ovca popije. Ukoliko se kamena so uvodi prvi put u ishrani, ovce treba privići na sledeći način: dva do tri puta dnevno iznesti
kalup ovcama da liţu na 15-20 minuta. Posle 3-4 dana ostaviti par sati, i tako će se ovce navići na so u kamenu i neće je nepotrebno koristiti, već samo koliko im treba. Ovce imaju
u korišćenju soli. Kada se naviknu kolutove soli ne morate sklanjati. Veoma je vaţno da ovcama u slučaju dodavanja soli u ishrani
obezbediti dovoljne količine vode.

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Robert Širtov

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: Postovan, to je ime Udruženje za očuvanje tradic...
ilija vlajnic: Poceo sam tretiranje pcela Mitakom 1.10.2018, dali...
Miša: Zašto u naslovu stoji GIS iz Svrljiga ?! Na šta ...
Čika: Jel moze to bez konzervansa ljudi?...
Svetlana Kovačević: Hvala na savetima, poslužice pčelarima...
Rade Kostadinović: Dosta dobar i poučan tekst. Jedino, a to i nauka ...
Pexon: Mene interesuje kako bi se mogla ova biljka nekako...
Dejan: NIkad, ali bas nikad glistama se ne dodaje svez st...
Svetlana Kovačević: Postovani Milane, pozovite Upravu za agrarna plać...
Milica: Postovani,zanima me obuka za pravljenje koznih pap...