Spasite svoje cveće

Objavljeno: 26 sep 2018

Po unošenju sobnih biljaka u prostoriju može se primetiti da su neke biljke previše izrasle i zauzimaju dosta prostora. Šta uraditi sa njima, a da i dalje ostanu lepe? Na sreću, većina sobnih biljaka dobro podnosi orezivanje, pa se mogu skratiti na željenu veličinu, bez bojazni da će se zbog toga osušiti i propasti. Jedino palmama ne prija orezivanje, zato i ne pokušavajte da ih smanjite na taj način.

Ako nije neophodno bolje je da se orezivanje sobnih biljaka ostavi za februar ili mart.

Filadendron, fikus, monsteru, sobnu lipu, jakobiniju, kameliju, sobni hmelj, ili beloperone, hibiskus i drvo života, kao i druge sobne biljke mogu se orezati i svesti na željenu veličinu oštrim makazama ili nožem, pa će se kasnije još lepše razgranati. Ako im isečete vrh ili vrhove grana, stavite ih u teglu s vodom i držite na toplom i sunčanom mestu, za dve do tri nedelje će da se ožile. Ožiljenu reznicu sa razvijenim korenčićima možete da posadite u zemlju, ili da je gajite u vodi kao hidrokulturu.

Ilustracija: cveće, foto: G,Đ.
Ilustracija: cveće, foto: G.Đ.

Najbolje je da odsečeni deo bude dužine 40 do 50 santimetara, a ako je duži treba ga skratiti. Sa odsečenog dela ili reznice treba skinuti nekoliko donjih listova.

Većina saksijskih biljaka ne podnosi mraz. Zbog toga bi ih trebalo uneti u kuću pre prvog noćnog mraza, naročito tropske vrste, kada termometar padne ispod +8 °C. Kada bi trebalo uneti biljke razlikuje se od regiona do regiona, ali i iz godine u godinu. Na većim nadmorskim visinama već u oktobru je hladno, dok je u nižim predelima i do decembra temperatura umerena. Pratite zato redovno i pažljivo vremensku prognozu. Pomažu i termometri koji pokazuju minimalnu temperaturu. Najčešće prvi hladan period traje samo nekoliko dana. Posle toga često se još nedeljama zadržava umerena temperatura. Kod manjih saksijskih biljaka koje nisu teške dobro bi bilo ponovo ih izneti napolje. Svež vazduh ih jača, a vetar tera štetočine. Biljke koje potiču iz oblasti sa sredozemnom klimom mogu da podnesu prve noćne mrazeve na –5 °C. Ovde se ubrajaju oleander, neke vrste palme, lorber, nar, sredozemna udika, zvezdasti jasmin, mirta i limun.

 

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 3
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: Obratite se Upravi za agrarna plaćanja na tel: 01...
Svetlana Kovačević: Postovani, obratite se PSSS kojoj pripadate, da va...
Slađana: Kada je isplata po košnici pčela za 2018, nema n...
Branislav: Zanima me konkurs za tov junadi, i krave muzare, z...
Svetlana Kovačević: Obratite se Upravi za agrarna plaćanja...
Ivkovic Sanela: Zanimame konkurs za mlade poljoprivrednike zivim n...
Ivkovic Sanela: Dobar dan zanimame uslovi za konkurs...
Erna Brkić: Poštovana, Biću Vam zahvalna ako obrazložite ...
Dejan jankovic: Kada će biti isplata subvencija za 2017 godinu...
zoran: postovana gospodo interesuje me vocka OGROZD pa ...