Zašto je oktobar nepovoljan za pčelare

Objavljeno: 01 okt 2018

Mesec oktobar je veoma nepovoljan za pčelare početnike. Jednom prilikom na zimskim predavanjima, naš stari pčelar čika Stanko Panijan je rekao: „Ko 15 godina pčelari, taj je dobar početnik“. U ovoj rečenici je mnogo toga rečeno. I treba se dobro zamisliti nad njom jer je to surova istina. Na primer, ako ste do oktobra nešto propustili da uradite na pčelinjaku, sada je obično kasno da to nadoknadite i verovatno kontraproduktivno.
Mnogi pčelari „početnici“ su zaposleni i ne stižu na pčelinjacima da pripreme društva za zimovanje. Prirodno matice smanjuju polaganje jaja, jer im priroda ne pruža neku obilniju pašu, pa naše zakasnelo prihranjivanje samo šteti i iscrpljuje zimske pčele na uštrb kratko živećih kasno izleženih radilica. Osim toga, problematično je i trošenje polena koji je dragocen za rano podizanje prolećnih pčela koje vrede 10:1 u odnosu na letnje za opstanak društva. Znači, zakasnili ste za povećanje zimskih zaliha. Ovo morate shvatiti, da ne bi načinili istu grešku i sledeće godine.
Ako želite da uspete u bilo kom poslu, morate se držati sledećeg: isplaniraj – uradi – proveri – poboljšaj. I tako stalno u krug. Svaki posao koji ne unapređujete osuđen je na propast pre ili kasnije.
Malo pažnje zadržao bih početnicima koji žele da unaprede plasman svojih proizvoda. Sigurno vam pada na pamet da se uključite u pčelarske manifestacije kao što su „Festival meda“ u Novom Sadu ili „Pčelarstvo“ u Beogradu. Tu počinju vaše nevolje iz kojih teško možete da se izvučete zbog svih problema koji će vas snaći. Postoji i gora varijanta, a to je da budete uvučeni u organizaciju tih manifestacija, i još gora da to učini vaša supruga. Onda ste kompletno na mukama i kao izlagač i kao organizator. To se meni desilo. I predlažem svima da dobro razmisle pre nego što se uhvate u kolo.
Doduše, imate i drugu mogućnost. Da nakupcima prodate med na veliko, recimo po velikodušnoj ceni od 100 do 110 dinara. Ali, LJUDI, to je dva kilograma paradajza u prodavnicama! A možda čak i 2,5 kilograma krastavaca! Da li još hoćete da budete pčelar? Pa naravno da hoćete, jer vi volite prirodu, pčele, proleće… Ipak, razmislite pre nego što se zaletite da budete „početnik“.
Nije lako biti pčelar, a još manje uspešan u ovom lepom zanimanju. No, nadam se da ćete u ovom jesenjem i zimskom periodu biti pametni i odvojiti vreme da se družite sa ostalim pčelarima i recimo odigrate koju partiju vaše omiljene igre. Nemate omiljenu igru? Pa, šta ste vi do sada propustili u životu?

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

velimir: za kasnu proizvodnju paprike, delfina i belo uvo, ...
Svetlana Kovačević: Isplacuju se subvencije, bice uskoro...
mladenovic dragoslav: sutra....
mladenovic dragoslav: sta bi sa ovcama,izgleda da cemo samo mi ispasti o...
Milan Ostojić: Pravio sam kačkavalj od 10 lit.sirovog kravljeg m...
Slavica: A subvencije za stocare nista . Bravo svaka cast s...
Jasmina: Prema prošlogodišnjem pravilniku nisu mogli da k...
Svetlana Kovačević: Hvala puno....
Goca: Savršena priča, bravo :)))!...
Zaklina: Kada ce isplatiti ministar subvencije iz 2018...