Poljo. Berza

  • 29.08. kukuruz 16,00 kg/din.
  • 29.08. soja 37 kg/din.
  • 29.08. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 19,00 kg/din.

Pčelarska muka zvana varoa

Objavljeno: 02 okt 2018

Veoma važan deo priprema pčela za zimu je i provera i borba protiv varoe. U pitanju su mikroskopski organizmi parazita koje pčele donose u košnicu sa paše a koje mogu da unušte zajednicu. Na našem tržištu ima dosta sredstava za zaštitu od varoe, a preporučuju se organske kiseline (mravlja, oksalna, mlečna) kao i eterična ulja biljaka, među kojima je najznačajniji timol. To je prirodni sastojak lekovitih i medonosnih biljaka koji se odlikuje jakim i prijatnim mirisom, ima odlične antiseptične osobine pa se vekovima koristi  u medicini. Mnoge biljke u sebi sadrže znatne količine ove materije – majčina dušica, vranilovka ili mravinac, lavanda, pelin ili turski neven… Zajednice u kojima je primećena varoatoza ne treba prehranjivati šećerom ili samo u neznatnim količinama i u najnužnijim slučajevima.

Ilustracija: pčelinajak u Sjenici, foto: Agropress
Ilustracija: pčelinajak u Sjenici, foto: Agropress

Davanje pčelinjim zajednicama u jesen mnogo šećera (12 – 15 kg) moguće je samo u krajnjem slučaju kada treba očuvati zajednice koje su skupile previše medljikovog meda pa nisu obezbedile sebi dovoljne zalihe hrane. Preventivno prehranjivanje šećerom  u razmeri 4 – 6 kg pčele podnose bez problema, s tim što tokom zime i u rano proleće moraju da pređu na ishranu medom. Prilikom ishrane pčela tokom zime treba imati u vidu da se pčelinje klube prirodno premešta na gore. Ovo je bezbolno za zajednicu, ali o tome treba voditi računa kada se ostavlja hrana da ne bi došlo do prevremenog rasturanja klubeta. Premeštanje pčela popreko povezano je sa većim utroškom hrane i energije, pa se pčele uznemire čime se narušava njihovo spokojno zimovanje. U premeštanju zbog hrane može doći i do razdvajanja klubeta na dva manja čime se povećava mogućnost za uginuće pčela. Prema tome za zimu je potrebno tako razmestiti saće da se klube ne bi formiralo u sredini gnezda već na njegovom kraju ka južnoj strani košnice. Bitno je pčele imaju dovoljno hrane u svakoj ulici da se klube tokom zime ne bi pomeralo i premeštalo sa jednog na drugi okvir sa saćem.

Vrlo je važno, da se s jeseni blagovremeno obavi sužavanje gnezda na broj okvira koji pčele u to vreme gusto nastanjuju. U Dadan-Blatovoj košnici to se postiže uklanjanjem polumedišta, pa pčele provode zimu u plodištu. U Langstrotovoj košnici treba ukoliti medište, a pčele ostaviti da zimuju u dva tela koja čine plodište, pri čemu se vodi računa da u saću koje se nalazi u gornjem telu bude više meda nego što ima u donjem telu. Košnicama tipa pološka gnezdo treba suziti pomoću pregradnih dasaka na broj okvira koji pčele u to vreme gusto posedaju (10 – 12 normalnih okvira).

 

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: Pozovite u utorak Upravu za Agrarna plaćanja...
Dejan: Gde konkurisati i gde se raspitazi za ivu kreditnu...
Svetlana Kovačević: Ne postoji sajt, ali pozovite Upravu za agrarna pl...
Malesevic76: Postoji li sajt na kojem se moze proveriti koliko ...
Ljiljana: Dali imam Bravo na Kredit da napravim super za Shi...
Bogdan: I'ma li neko ,nesto vise slika ili skicu sa izgled...
Svetlana Kovačević: Postovan, to je ime Udruženje za očuvanje tradic...
ilija vlajnic: Poceo sam tretiranje pcela Mitakom 1.10.2018, dali...
Miša: Zašto u naslovu stoji GIS iz Svrljiga ?! Na šta ...
Čika: Jel moze to bez konzervansa ljudi?...