Kada se bere kupus

Objavljeno: 02 okt 2018

Kupus treba brati u trenutku pune zrelosti glavica. Zrele glavice su kompaktne i ne ugibaju se pod pritiskom prsta. Osim toga, stepen zrelosti može se proceniti i na osnovu krupnoće koja je karakteristika same sorte. Ne treba odlagati berbu zrelih glavica jer to povećava opasnost od njihovog pucanja ili pojave bolesti. Ovo je posebno važno kod ranih sorti. Berba nezrelih glavica smanjuje prinos a glavice su mekane i osetljive na oštećenja prilikom rukovanja. Nezrele glavice imaju i kraći šelf lajf.

Berba se vrši oštrim noževima odsecanjem korena što bliže glavici. Prilikom berbe treba ukloniti ovojne listove, osim poslednja 2-4 lista koji imaju ulogu da štite glavicu tokom manipulacije. Sve požutele ili oštećene listove treba ukloniti do osnove.

Kupus se čuva:

Fermentisan (ukiseljen)
– Skladišten u kontrolisanim uslovima
– Kasne sorte kupusa se u hladnjačama na temperaturi od 0-0,5 °C mogu čuvati i do 6 meseci, srednje rane 3, a rane sorte 1 mesec,
– Relativna vlažnost vazduha ne sme preći 90% uz stalnu cirkulaciju vazduha,
– Za vreme čuvanja kupus gubi na težini od 8 do 26,5%.
Zdrave, prilikom berbe, manipulacije i transporta neoštećene glavice kupusa će se lakše i duže čuvati.

Ilustracija: kišeljenje kupusa, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: kišeljenje kupusa, foto: Domaćinska kuća

Predugo čuvanje u neadekvatnim uslovima dovešće do žućenja listova, njihovog smežuravanja i uvijanja. Ukoliko se kupus čuva na višim temperaturama uz visoku vlažnost ubrzava se pojava truljenja u predelu korena. Osim pojave truleži, prilikom dužeg čuvanja na temperaturama iznad 0 ℃ primetan je i gubitak zelene boje usled razgradnje hlorofila.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

velimir: za kasnu proizvodnju paprike, delfina i belo uvo, ...
Svetlana Kovačević: Isplacuju se subvencije, bice uskoro...
mladenovic dragoslav: sutra....
mladenovic dragoslav: sta bi sa ovcama,izgleda da cemo samo mi ispasti o...
Milan Ostojić: Pravio sam kačkavalj od 10 lit.sirovog kravljeg m...
Slavica: A subvencije za stocare nista . Bravo svaka cast s...
Jasmina: Prema prošlogodišnjem pravilniku nisu mogli da k...
Svetlana Kovačević: Hvala puno....
Goca: Savršena priča, bravo :)))!...
Zaklina: Kada ce isplatiti ministar subvencije iz 2018...