Poljo. Berza

  • 29.08. kukuruz 16,00 kg/din.
  • 29.08. soja 37 kg/din.
  • 29.08. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 19,00 kg/din.

Vreme je za jesenje prskanje voća

Objavljeno: 08 okt 2018

Nakon završene berbe voća, počinje priprema za narednu vegetaciju, a radovi u voćnjaku počinju održavanjem higijene. U higijensko održavanje voćnjaka ubraja se sakupljanje opalog lišća, mumificiranih plodova iz krošnje i sa zemlje ispod voćke, uklanjanje starih, polomljenih grana.

Treba prskati voće radi suzbijanja: 

Prouzrokovača bakteriozne plamenjače voćaka (Erwinia amylovora), kod jabučastog voća, koja je ove godine bila zastupljena u pojedinim zasadima jabuke i kruške.
Prouzrokovača rak rana na jabuci (Nectria galigena) i prouzrokovača crnog raka (Sphaeropsis malorum).
Bakterije, uzročnika rak rana i sušenja grana koštičavog voća (Pseudomonas
siringae ).
Prouzrokovača bakterijskih i gljivičnih oboljenja u zasadima maline i kupine.
Ostalih bakterija i gljiva, koje mogu da ostvare infekciju voćaka preko povreda i u ovom periodu godine i da nastave širenje tokom naredne vegetacije.

Ilustracija: voćnjak zimi, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: voćnjak zimi, foto: Svetlana Kovačević

Za ovo tretiranje preporučujemo jedno od bakarnih sredstava, koja imaju
dezinfekcionu ulogu, i to:

CUPROXAT u konc. 0,50 % (500 ml na 100 l vode)
 FUNGURAN u konc. 0,40 % (400 gr na 100 l vode)
 BAKARNI OKSIHLORID 50 u konc. 0,75 % (750 gr na 100 l vode)
 CUPROZIN 35 WP u konc. 0,35 % (350 gr na 100 l vode)
 CUPRABLAU Z u konc. 0,35 % (350 gr na 100 l vode)

Prskanje je potrebno izvesti temeljno kupanjem stabala od vrha krošnje ka deblu, istim metodom kao i prolećna zaštita.
Zaštita bakarnim fungicidima u ovom periodu i u fazi bubrenja i pucanja pupoljaka je veoma važna u borbi protiv bakterijskih oboljenjam na voću. Na taj način se smanjuje infekcioni potencijal parazita u narednoj vegetaciji.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: Postovan, to je ime Udruženje za očuvanje tradic...
ilija vlajnic: Poceo sam tretiranje pcela Mitakom 1.10.2018, dali...
Miša: Zašto u naslovu stoji GIS iz Svrljiga ?! Na šta ...
Čika: Jel moze to bez konzervansa ljudi?...
Svetlana Kovačević: Hvala na savetima, poslužice pčelarima...
Rade Kostadinović: Dosta dobar i poučan tekst. Jedino, a to i nauka ...
Pexon: Mene interesuje kako bi se mogla ova biljka nekako...
Dejan: NIkad, ali bas nikad glistama se ne dodaje svez st...
Svetlana Kovačević: Postovani Milane, pozovite Upravu za agrarna plać...
Milica: Postovani,zanima me obuka za pravljenje koznih pap...